Que és el suro?
Les suredes (Quercus Suber) representen un sistema forestal únic, que només es troba en set països del món: Espanya, Portugal, França, Itàlia, Algèria, Marroc i Tunísia. A diferència d'altres productes, el suro és natural, autòcton i renovable, sempre que es cuidin les suredes i se n'aprofitin els recursos mitjançant una gestió forestal sostenible. En el teixit vegetal que recobreix el tronc de l'arbre cada any creix una nova epidermis, formada per anells que creixen de dins cap a fora de l'arbre, la qual se superposa a les més antigues, i acaba formant així l'escorça de l'alzina surera. Han de passar 25 anys fins que se'n realitza la primera extracció, encara que no és fins a la tercera pela de l'escorça que s'aconsegueix obtenir el suro amb les propietats adequades per a la producció de taps de bona qualitat. Per tant, per fabricar un bon tap de suro han de passar com a mínim 50 anys. L'extracció cíclica del suro cada nou anys, permet a les suredes un creixement molt saludable. A més, aquest arbre té la facultat de regenerar-se naturalment després de cada extracció, de manera que el cicle natural de la sureda torna a començar, per donar lloc a una nova escorça.
El sector surer es caracteritza per una càrrega cultural mil·lenària, sustentada per generacions de mans artesanes que en època de pela desprenen l'escorça de les suredes. Després de tot el procés, els suros llueixen els seus troncs tenyits de color taronja, que en poc temps es va enfosquint.
Pel seu pes històric, el suro és el millor material per tapar una ampolla de vi i així evoluciona, perquè és natural, sostenible, ecològic i dóna vida. Una de les seves grans característiques és l'elasticitat: pot comprimir-se fins a gairebé la meitat del seu diàmetre sense perdre cap flexibilitat, per a la seva introducció i extracció, i recuperar la seva forma quan es deixa de pressionar.
Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà)