la CRÒNICA
El federalisme de Puig Pujades
Al campus de la Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra, el dijous dia 14 de març es va celebrar la lectura de la tesi doctoral de la periodista i historiadora Anna Teixidor Colomer, Josep Puig Pujades (1883-1949). Cultura, periodisme i pensament polític en el pensament republicà. Un bon acte acadèmic i una bona acció per redreçar el reconeixement d'una història silenciada pel franquisme. El tribunal avaluador ha estat format per Josep Maria Figueres, Antonio Checa Godoy i Josep Maria Casasús, professors de les universitats Autònoma de Barcelona, de Sevilla i de la Pompeu Fabra, respectivament. La ponent ha presentat el seu treball sobre Josep Puig Pujades d'una manera sintètica davant el tribunal i des d'una triple visió empordanesa: hereu de la tradició republicana, el primer catalanista (fent servir una expressió d'Alexandre Deulofeu) i com a culte ciutadà intel·lectual.
En el torn d'apreciacions del tribunal, Antonio Checa Godoy, professor de la Universitat de Sevilla i prolífic estudiós de la història de la premsa i la comunicació, ha destacat els bons precedents historiogràfics de l'autora i el bon ús de les fonts en la formació del seu treball. Des de la seva visió andalusa, encara avui s'interroga sobre la singularitat de Figueres com a bressol republicà.
Al seu torn, Josep Maria Figueres, professor titular d'història del periodisme i especialista de la història del catalanisme polític (també bon coneixedor de l'Empordà), ha assenyalat la capacitat de la doctorant per fer-se preguntes i contestar-les amb precisió. Davant l'amenaça contra la història, la història de la veritat, va recordar unes paraules que li va adreçar Maria Aurèlia Capmany quan ell era jove i que ara les trasllada a Anna Teixidor: “Sigues valent.” Va continuar dient el professor Figueres que encara queden coses per fer per a Puig Pujades, com ara la recuperació de la seva vessant d'escriptor.
Josep Maria Casasús, president del tribunal, va valorar la tesi com un treball “altament positiu” i la considera un “treball exemplar, ben concebut, laboriós, ordenat, ben integrat i exhaustiu”. En una inusual modèstia barcelonina, i amb una clara vocació de continuar construint la Catalunya-ciutat noucentista, va recordar als presents que “hi ha vida més enllà de Barcelona”.
Finalment, Jaume Guillamet, professor de la UPF i director de la tesi, va comentar que l'Anna Teixidor doctorant arriba ja amb bons treballs d'història del periodisme. Un, d'inèdit, sobre la publicació de Cadaqués, Sol Ixent, una participació en el treball col·lectiu Història de la premsa de Figueres, 1809-1980, i molt especialment Amb la República al cap i Catalunya al cor. Empordà Federal 1911-1938. Guillamet, després d'enumerar els valors republicans, assenyala que l'autora és una periodista que té una clara vocació d'historiadora.
El tribunal, finalment, va atorgar a l'autora la màxima qualificació de cum laude.
Amb seguretat estem davant d'un bon treball acadèmic, però probablement una vegada publicat es podrà tancar un període de més de setanta anys en els esforços de recuperar una història silenciada i valorar Josep Puig Pujades com a figura important de Catalunya. L'Anna Teixidor, amb la seva tenacitat i qualitat literària, ha posat a l'abast de la ciutadania una molt bona eina per conèixer la nostra història.