Societat

HABITATGE

La PAH comença l'ocupació d'uns pisos buits a Salt

Unes dues-centes persones donen suport a un grup de veïns instal·lats de sorpresa en un bloc a prop de l'hospital de Santa Caterina

Els inquilins es fan seus uns habitatges del Banco Mare Nostrum

La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) de Girona va fer ahir un pas més en la reivindicació perquè no hi hagi ningú al carrer i va començar l'ocupació d'uns pisos buits a Salt. Unes dues-centes persones van donar suport a la trentena d'inquilins que, des d'ahir, viuen al número 91 del carrer Doctor Castany, a tocar de l'hospital Santa Caterina. Els protagonistes de l'ocupació preveuen que l'acció s'allargui setmanes i mesos, però el titular del bloc de pisos, Banco Mare Nostrum (BMN), podria moure fitxa els pròxims dies.

La PAH, assessorada ahir per més d'un advocat, tenia plantejada l'acció des de feia mesos. Al matí, algun dels seus membres va advertir que hi hauria una acció “molt contundent” a la tarda. L'assemblea convocada al centre cultural de la Marfà de Girona va ser el pròleg d'una manifestació fins a Salt i d'una ocupació que ja havia començat hores abans. Uns trenta veïns s'hi van instal·lar i, des del balcó, van exhibir pancartes a favor del lloguer social.

L'obra social de la PAH

En un comunicat, la PAH va exposar que l'acte forma part de la “campanya de l'obra social de la PAH, que pretén la recuperació ciutadana i col·lectiva d'habitatges buits a les mans d'entitats financeres que, rescatades amb fons públics, expulsen sistemàticament moltes famílies de casa seva i especulen amb l'habitatge”.

Els membres de la PAH i simpatitzants amb la seva causa preveien fer torns durant la nit al portal del bloc de pisos ocupat. El cap de la policia local de Salt va parlar ahir amb la portaveu de la PAH, Marta Afuera. El col·lectiu d'afectats per la hipoteca considera que cal posar fi als desnonaments i aposten per la recuperació d'edificis. El BNM, el propietari, és el resultat de la fusió de Caixa Penedès, Caja Múrcia, Caja Granada i Sa Nostra.

Avui, horticultura

La protesta de la PAH tindrà avui continuïtat. Els veïns i entitats que donen suport a la protesta, entre els quals hi ha la Candidatura d'Unitat Popular (CUP), podran participar a partir de les deu, en un taller d'horticultura, segons va explicar ahir Joel Ferrer, de l'Ateneu Naturalista de Girona. “No podem permetre que hi hagi terrenys improductius. Serà un espai d'iniciació a l'horticultura per a les persones que entraran a viure aquí”, va explicar.

LES FRASES

Volem recuperar els habitatges i les terres en desús per a famílies desnonades o afectades
Marta Afuera
portaveu de la plataforma d'afectats per la hipoteca

LA XIFRA

730
milions
va rebre el Banco Mare Nostrum del FROB el 12 de març, segons va denunciar ahir la PAH a Salt.
Hi ha una situació d'emergència en l'habitatge i també un desabastament alimentari
Joel Ferrer
membre de l'ateneu naturalista de girona
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.