Administracions

MEDI AMBIENT

Banyoles blinda l'aigua de l'estany com a bé comunal

La Generalitat ho recull al decret d'aigües i els banyolins s'estalviaran els 33.000 euros que els costa cada any el cànon de captació

S'aplicarà quan s'aprovi el pròxim pressupost català

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, va ser ahir a Banyoles per escenificar el blindatge jurídic del reconeixement de l'aigua de l'estany com a bé comunal i, per tant, propietat dels banyolins, i per explicar-ho als representants de tots els grups municipals i de diverses entitats locals. La conselleria reconeix, doncs, l'excepcionalitat d'aquest fet i modifica el decret d'aigües del 2003 per recollir-la. Com que és el punt d'abastament d'aigua potable de Banyoles, els veïns no hauran de pagar el nou cànon de captació que grava, des de l'octubre passat, la diferència entre la quantitat d'aigua captada en origen i la que es consumeix; és a dir, la que es perd durant el procés de distribució.

A la pràctica, els veïns veuran en els seus rebuts que el cost d'aquest cànon és zero. Per als contribuents de Banyoles continua essent zero, tot i que figura als rebuts, perquè l'Ajuntament se'n fa càrrec –33.000 euros anuals, un 2 per cent de la factura–, perquè tenia clar que la Generalitat els acabaria donant la raó, com així ha estat.

La modificació del decret d'aigües es fa en forma de decret llei, el qual es tramitarà conjuntament amb el decret llei de pressupost de la Generalitat. Per tant, en l'hipotètic cas que es prorrogui, no podria entrar en vigor i, per tant, el cànon que paga l'Ajuntament per als veïns es continuaria cobrant. Quan s'apliqui no tindrà caràcter retroactiu, segons ha confirmat el conseller Vila.

Santi Vila va qualificar de situació anòmala el cànon que paguen els veïns de Banyoles per justificar l'excepcionalitat del canvi jurídic. Segons ell, a part de les raons socials i econòmiques, en la decisió han pesat les mediambientals; és a dir, la bona gestió de l'aigua de l'estany que es fa. Vila, finalment, va voler deixar clar que l'aigua que es capta no es pot vendre a tercers.

L'alcalde, Miquel Noguer, es va manifestar satisfet perquè la Generalitat ha reconegut l'excepcionalitat que l'aigua de conca lacustre de l'estany és propietat dels veïns i ho hagi recollit en una llei. Noguer ho va agrair a Vila i va reconèixer que l'acord no era fàcil, perquè ha calgut modificar el decret d'aigües.

Finalment, l'alcalde de Banyoles ha manifestat que espera que el pressupost de la Generalitat, que farà vigent l'acord amb l'ACA, es pugui aprovar aviat.

LA FRASE

Banyoles fa una gestió impagable de l'aigua, eficient i sostenible. El benefici ecològic és clar
Santi Vila
conseller de territori

LA XIFRA

33.000
euros
és el cost anual que té per als banyolins el nou cànon que aplica l'Agència Catalana de l'Aigua.

LA FRASE

No hem guanyat cap batalla. Hi havia una línia que no es podia passar i ho hem fet veure amb diàleg
Miquel Noguer
alcalde de banyoles
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.