cultura

literatura

Una lectura de ‘K.L. Reich' commemorarà a Girona el centenari d'Amat-Piniella

La Casa de Cultura, La Mercè i Òmnium Cultural col·laboren en l'acte, previst per Sant Jordi

Tothom qui vulgui podrà llegir un fragment del llibre d'11 a 14

“K.L. Reich” era la marca que hi havia estampada a tot el material que Joaquim Amat-Piniella va haver de fer servir durant els quatre anys i mig que va passar en captivitat durant la Segona Guerra Mundial, i no va oblidar mai què volia dir: “Konzentrations Lager Reich”. Va quedar-li tan gravat, que Montserrat Roig, quan va anar a entrevistar-lo per al seu treball sobre els deportats catalans, va quedar impressionada pels “ulls terriblement cansats” de l'escriptor manresà, a través dels quals va comprendre moltes més coses del que havia significat l'infern nazi que amb qualsevol prolixa descripció verbal. De fet, Amat-Piniella ja havia sentit la necessitat de posar per escrit aquella experiència just després del seu alliberament, entre 1945 i 1946, mentre vivia quasi amagat a Sant Julià de Loira al seu retorn a Catalunya, però no va aconseguir publicar aquella novel·la que entenia com un deure de supervivent amb els morts a cap editorial, a pesar de les supressions i endolciments a què va sotmetre el text original, fins que Carlos Barral va obtenir el permís de la censura franquista per publicar-la, en castellà, el 1963, i Joan Sales, a Club Editor, en l'original català.

A K.L. Reich es dedicarà la lectura pública que Òmnium Cultural, la Casa de Cultura de Girona i l'Aula d'Humanitats de La Mercè han organitzat per dimarts vinent, durant la festa de Sant Jordi, per homenatjar Joaquim Amat-Piniella (1913-1974) en el seu centenari. La iniciativa dóna continuïtat a la lectura impulsada l'any passat, també per la diada, per commemorar el 60è aniversari de Girona, un llibre de records, de Josep Pla, i es planteja com “una convocatòria oberta i plural”, tal com va definir-la Glòria Granell, responsable de l'Aula d'Humanitats, perquè qualsevol ciutadà que ho desitgi pugui llegir un fragment del llibre, entre les 11 del matí i les 2 del migdia, davant la seu d'Òmnium, a la plaça del Vi. Les persones interessades a participar-hi han de trucar al 972 202 013 o enviar un correu electrònic a [email protected] perquè se'ls assigni torn. Natàlia Molero, directora de la Casa de Cultura, va reivindicar el valor d'Amat-Piniella, “un d'aquells escriptors que queden al calaix tot i la seva grandesa”, i va equiparar la seva obra a la d'altres autors de l'anomenada literatura concentracionària europea com ara Primo Levi, Jorge Semprún o Imre Kertész.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.