Sense - El Punt

JOAN JOSEP BERDEL

DIRECTOR D'INVEST IN CATALONIA DE LA GENERALITAT

“Els sectors tradicionals són els que atrauen”

“Més que el nombre de projectes, l'important és l'efecte sobre els llocs de treball, els proveïdors i l'economia de la zona en general”

Joan Josep Berdel és el director del programa Invest in Catalonia, que vetlla per l'atracció d'inversions estrangeres al territori. Forma part d'ACC1Ó, l'agència de la Generalitat per la competitivitat de l'empresa.

Durant el 2012, hi va haver quatre empreses estrangeres que van invertir a les comarques gironines. Com valora aquesta xifra?
Aquesta xifra correspon al nombre de projectes d'inversió gestionats per Invest in Catalonia en la demarcació de Girona i està en línia amb la xifra gestionada a tot Catalunya, que van ser un total de 47. Cal tenir en compte que, en general, Invest in Catalonia intervé en aquells casos en què la inversió necessita ser guanyada per a Catalunya. És a dir que hi ha localitzacions alternatives que l'empresa inversora també està considerant. Des d'Invest in Catalonia s'assessora i es treballen els projectes amb les empreses per fer que la seva inversió aconsegueixi ser competitiva enfront d'altres possibles destinacions. L'any anterior, el 2011, vàrem gestionar dos inversions a les comarques gironines, pel que també des d'aquest punt veiem l'evolució com a positiva. Ara bé, més que el nombre de projectes, l'important és l'efecte sobre els llocs de treball, els proveïdors i l'economia de la zona en general.
Segons les dades difoses per ACC1Ó, aquestes inversions van generar 495 llocs de treball. Es tracta de llocs de nova creació? Quins són els països i les empreses que han invertit?
Són pràcticament tots nous llocs
de treball, o sigui que suposen un guany net d'ocupació. Dos dels projectes són d'empreses europees i dos, d'empreses locals. Respecte a les empreses, algunes de les inversions són conegudes, ja que han estat publicades en premsa (Nestlé o LVMH, per exemple) però, en general, no facilitem el nom de les empreses.
Quin hauria de ser el sector més susceptible d'atraure aquestes inversions?
Els sectors tradicionals a Catalunya són la seva fortalesa de cara a atreure inversions: automoció, alimentació, sector del metall, moda... Addicionalment, el sector de les TIC [tecnologies de la informació i la comunicació] és un dels sectors més actius.
Es coneixen ja noves inversions de cara al 2013 en aquest mateix territori?
Des de l'1 de gener, dels projectes d'inversió d'empreses en què hem esta treballant a Invest in Catalonia, disset d'elles ja s'ha decidit positivament. De totes elles, dues són de les comarques gironines.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a