Llengua
Denuncia uns policies que li exigien de parlar en castellà
En un trajecte en tren de Barcelona a Girona, uns agents estatals que anaven vestits de paisà van exigir de males maneres a un veí de Vilajuïga que es dirigís a ells “‹en español o nada›”
Un veí de Vilajuïga ha denunciat un cas de discriminació lingüística per part de dos agents de la policia de l'Estat. La denuncia va ser presentada el 10 d'abril a la comissaria dels Mossos d'Esquadra de Figueres. Els fets denunciats van tenir lloc el 8 d'abril en el tren de Barcelona a Girona, en el qual viatjaven el denunciant, Joan Pueyo Sandez, i el seu fill. En un moment del trajecte van entrar dos homes en el vagó, els quals van deixar oberta la porta; el fill del denunciant va demanar a l'últim dels agents que la tanqués, i va obtenir com a resposta: “En español o nada.” Segons recull la denúncia, això va provocar que Pueyo s'aixequés per recriminar “la bestiesa aquesta, ja que ho va dir de molt males maneres”. Mentrestant, els dos homes –que eren membres de la policia estatal de paisà– es van dirigir al final del vagó, on el controlador del tren els havia demanat d'intervenir perquè hi havia un viatger sense bitllet.
Quan van tornar, el més jove dels dos policies va ensenyar la placa i va demanar a Pueyo que s'identifiqués. Aquest, però, s'hi va negar, ja que va considerar que només havien demanat que tanquessin la porta i que això no tenia res a veure amb identificar-se.
“‹En mi idioma›”
En aquest diàleg, el més jove dels policies anava repetint: “En mi idioma, aquí se habla mi idioma.” A la discussió, s'hi va afegir una senyora, que es va dirigir al policia més jove per recriminar-li que hagués insultat els dos viatgers amb la frase: “Ahora vamos a identificar a estos gilipollas.” Els dos agents, en veure que diferents persones del vagó els recriminaven la seva actitud, van decidir marxar del vagó. Pueyo i el seu fill es van dirigir llavors on seien els policies per demanar al més jove que s'identifiqués, cosa que va fer, i els dos viatgers van tornar al seu lloc. Més tard, però, els dos agents van retornar al vagó dels veïns de Vilajuïga i es va reprendre la discussió, sempre, segons Pueyo, amb l'exigència que parlessin en castellà. Fins i tot els van etzibar “usted es un imbécil” quan el denunciant va dir que només accediria a identificar-se davant dels Mossos d'Esquadra. A l'estació de Figueres, una parella dels Mossos d'Esquadra els estava esperant i Pueyo sí que es va identificar davant seu.
Destí recent
La policia estatal confirma que els agents van informar de l'incident el dia 9 mitjançant una nota i ho atribueix al fet que el més jove dels dos policies fa poc temps que està destinat en aquesta zona, no entén el català i per això va demanar “amablement” que li parlessin en castellà, cosa que, segons ell, va ser contestada de mala manera. Joan Pueyo ha denunciat que el més jove dels policies “es va extralimitar i va fer un abús de poder, amb una actitud molt prepotent i poc respectuosa”, i que va utilitzar “la llengua i la identificació com a mesura d'intimidació”.
La Plataforma per la Llengua ha ofert assessorament legal i jurídic als denunciants i ha expressat la seva preocupació per “la proliferació d'agressions i intimidacions per motius lingüístics d'agents de les forces de seguretat de l'Estat”. Segons l'entitat, aquestes actuacions són més freqüents en zones de frontera i a l'aeroport de Barcelona. A l'Alt Empordà és la tercera vegada en l'últim any i mig que es denuncien fets similars.