Política

Casas i Prat, imputats per les obres del nou Sant Pau

L'exregidor de Barcelona i l'expresident d'ICS i d'Innova hauran d'explicar les ampliacions en la construcció de l'hospital

Hi ha 7 imputats més, dos dels quals ja morts, com ara l'exconseller Laporte

El jutge que investiga les suposades irregularitats en la gestió de l'hospital Sant Pau de Barcelona ha imputat l'extinent d'alcalde de la capital catalana, el socialista Xavier Casas, i l'exdirector de l'ICS i d'Innova –càrrec pel qual també està imputat en el cas d'aquest hòlding municipal de Reus– Josep Prat pels delictes de prevaricació i malversació de cabdals públics en les obres del nou centre hospitalari. L'edifici es va executar entre els anys 2000 al 2006.

En una interlocutòria, difosa ahir, a més d'aquests dos càrrecs, el titular del jutjat d'instrucció número 22, Joan Emili Vilà Mayo, a petició del fiscal, imputa set persones més implicades en l'ampliació de les obres, tot i que dues d'elles estan mortes. Són l'exconseller de Sanitat, Josep Laporte Salas, mort el 2005, i el prevere de l'arquebisbat de Barcelona Malaquías Zayas, difunt el 2011.

La resta d'imputats són representants de l'Ajuntament, la Generalitat i l'arquebisbat de Barcelona, que formaven part del patronat que gestiona les dues fundacions de l'hospital de Sant Pau. Són: el director gerent de la fundació privada Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, Jordi Bachs Ferrer; l'exdirector gerent de l'hospital Jordi Colomer Mascaró; i l'exgerent de l'hospital i exdirector d'Incasòl, Josep Antoni Grau Reinés. A més dels religiosos Joan Evangelista Jarque, i el monsenyor Josep Anton Arenas Sampera. Tots ells estan citats a declarar al jutjat com a imputats el dia 3 de juliol vinent.

Aquests nou imputats s'afegeixen als sis que el febrer passat van ser imputats pel magistrat –i que estan pendent de declarar– per suposadament haver cobrat contractes per feines no fetes, com ara l'expatró José Ignacio Cuervo, a més dels responsables que van signar-ho. La investigació judicial sobre les irregularitats de l'hospital Sant Pau se centren en tres branques: el sobrecost del nou edifici; la gestió de les dues fundacions (la de gestió, buidada de recursos, segons els treballadors, i la de patrimonial), a més dels suposats contractes ficticis d'alts directius.

En la resolució d'ahir, es reprodueixen les principals irregularitats detectades per la Sindicatura de Comptes. El seu autor ha de declarar com a pèrit el dia 4 de juliol. Així, la sindicatura relata que la construcció de l'hospital es va realitzar en quatre fases, les tres primeres adjudicades a la unió d'empreses Guinovart-Emte, i la quarta a Dragados-Axima. Per al seu finançament es va sol·licitar un préstec, subscrit pel Departament de Salut, per un valor de 513 milions d'euros. L'any 2010, la fundació acredita a la Generalitat una despesa de 287 milions d'euros, 20 milions més dels previstos. També precisa que, de manera directa –sense concurs– es van adjudicar obres de rehabilitació i reforma de tres immobles.

En la interlocutòria, el magistrat justifica les imputacions en afirmar que “en la contractació successiva de les obres del nou hospital en un espai prolongant de temps, amb intervenció de nombroses persones, cal conèixer qui la va dirigir i qui la va executar”.

6
obres
s'haurien adjudicat de manera directa, sense el preceptiu concurs i publicitat, com ara una de 75 milions.
287
milions d'euros
en les obres del nou Sant Pau acredita la fundació a la Generalitat, 20 milions més dels previstos.
8,1
milions
és la quantia per la qual es volia vendre la finca Can Masdeu als constructors com a font de finançament.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.