Opinió

Rebel·lia positiva

Necessitem debatre
la qualitat de la democràcia, la societat del benestar i un model de fiscalitat incentivador

Aquestes dues paraules resumeixen molt bé quin és l'estat d'ànim de la majoria dels empresaris. És clar que no podem conformar-nos amb la situació actual, perquè les mancances en l'àmbit dels valors democràtics són realment alarmants, la caiguda del nivell de confiança en les institucions i els seus governants és molt profunda, i alhora aquests i l'oposició són incapaços d'oferir alternatives en l'àmbit econòmic i social que tornin a il·lusionar els ciutadans. Això és el que ens porta a la rebel·lia. D'altra banda, la nostra actitud és per naturalesa positiva. Emprendre i transformar-nos contínuament està en el nostre ADN. Els que avui dia existim és precisament per això, perquè davant les adversitats hem estat capaços de transformar-nos, i si moltes de les nostres empreses ho han fet, no veiem per què el nostre país no pot fer el mateix.

Calen, això sí, un seguit de condicions perquè tot això funcioni. Per evolucionar i adaptar-se (darwinisme) cal que totes les forces de l'àmbit empresarial, o del país, actuïn en la mateixa direcció i, perquè això passi, cal saber interpretar l'interès general i tenir, els qui dirigeixen, voluntat d'escoltar, sabent que no hi ha res més permanent que els canvis. També cal creativitat, imaginació, mirant al futur una mica més enllà dels resultats de l'endemà i sense por de “perdre el formatge”, entre altres coses perquè ja fa dies que algú se'l va emportar. I en darrer terme cal decisió, empenta, coratge per prendre decisions que transformin i homologuin el país. És clar que et pots equivocar, tot en la vida té un risc, però des de ja fa temps els empresaris sabem que el risc més gran que correm és no fer res. Un país és un gran projecte, com una gran empresa, i això no fa res més que accentuar la importància del diàleg, la transparència i la necessitat de teixir complicitats per actuar amb decisió.

De tot això és del que volem parlar al llarg de l'any i, en especial, en la propera Nit de l'Empresari, a la qual donarem precisament aquest nom: “En rebel·lia positiva”. Per preparar-la adequadament hem decidit recollir el màxim nombre d'opinions dels nostres socis envers els temes que creiem que la nostra societat necessita debatre per arribar a conclusions operatives. Aquests temes els hem estructurat en tres grups. El primer és el de la qualitat de la democràcia, dins del qual incloem aspectes a polemitzar com ara llistes obertes, doble volta, topall de mandat per als càrrecs electes, actuacions personals davant d'una imputació judicial, independitzar la justícia fent que els òrgans rectors ho siguin per elecció directa dels votants, i la regulació dels partits polítics en relació amb la rotació de càrrecs, finançament i eleccions de candidats, entre d'altres.

El segon grup és el del model social, en què hem inclòs aspectes com ara apostar per la iniciativa social privada, una societat del benestar enfront d'un estat del benestar, l'aposta incondicional per la formació d'alta qualitat, incloent l'anglès com a llengua vehicular, la igualtat d'oportunitats o l'eliminació de privilegis en àmbits públics, laborals, sectorials, etc.

Finalment, el tercer grup, més relacionat amb l'activitat empresarial, inclou aspectes des de valors i actituds fins a un nou model de fiscalitat incentivadora d'assumir risc i emprendre, l'aposta clara per infraestructures que millorin la productivitat del país, i aconseguir una economia diversificada amb un mix de turisme, serveis, indústria i economia del coneixement que la faci més pròspera i resistent.

Està instal·lat en l'esfera pública el debat sobre el dret a decidir. Els empresaris de la Cecot, a més, volem parlar del model de país que uns i altres ens proposen i, sincerament, ara per ara el que hem sentit o és buit de contingut o és gris i antiquat. Per clarificar-ho i consolidar-ho, per tenir un país business oriented, seguirem en rebel·lia, això sí, sempre positiva.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.