Economia

Unes 500 persones recorren el centre de Barcelona per protestar contra els “abusos” de la banca i el frau financer

La manifestació aplega desenes de persones grans afectades per les preferents i les estructures piramidals de les filatèliques

El coordinador d'ADICAE a Catalunya subratlla que “cal posar fi a la impunitat dels responsables d'aquesta situació”

Unes 500 persones han recorregut aquest dissabte al matí el centre de Barcelona per protestar contra els abusos de la banca i els fraus financers. Desenes de persones grans afectades per les preferents, per les clàusules sòl i també del Fòrum Afinsa han fet sentir el seu malestar. La marxa ha sortit de la seu del Banc d'Espanya a Plaça Catalunya i ha arribat fins a la Plaça Sant Jaume, on han llegit un manifest. Entre les consignes, s'ha pogut escoltar: “Banca culpable, govern responsable” o “Banquers sou uns lladres”. El coordinador d'ADICAE a Catalunya, Àlex Dauden, ha explicat que els consumidors han sortit al carrer per reclamar que “no volem pagar la penyora d'una crisi que no hem provocat”.

Així doncs, prop de mig miler de persones afectades per diversos casos d'engany per part de les entitats financeres s'han sumat aquest dissabte a la “marea de consumidors” convocada per l'Associació d'Usuaris de Bancs, Caixes i Assegurances de Catalunya (AICEC-ADICAE).

Sota el lema Contra els fraus financers, canviem la banca, el coordinador d'ADICAE a Catalunya, Àlex Daudén, ha explicat que l'associació ha liderat una acció col·lectiva per donar resposta als “reiterats escàndols de la banca”, que ha agrupat diverses plataformes d'afectats. En concret, a la manifestació s'hi han concentrat afectats per les participacions preferents i el deute subordinat, la Plataforma Hipotecària d'ADICAE, les famílies condemnades a pagar més del que els toca per unes clàusules sòl abusives o els estafats pel cas Fòrum Afinsa, que porten set anys esperant una resposta a la seva problemàtica.

Daudén ha assenyalat que els afectats “volem solucions”, i ha afegit que exigeixen un canvi polític que “democratitzi l'economia, garanteixi els drets dels usuaris i els consumidors “i acabi amb el genocidi financer que condemna a milers de persones a pagar una factura social provocada per la banca”. El coordinador d'ADICAE a Catalunya ha afegit que “cal posar fi a la impunitat dels responsables d'aquesta situació”.

La manifestació s'ha acabat a la Plaça Sant Jaume on s'ha llegit un manifest que ha posat de relleu que la banca i el sistema financer “han deixat un compte escandalós” a l'estat espanyol amb 500.000 famílies hipotecades en situació límit i 250.000 que ja han perdut el seu habitatge des de l'inici de la crisi.

D'altre banda, han recordat que hi ha 3 milions de famílies víctimes del frau a les participacions preferents, deute subordinat i altres productes financers tòxics. A més, prop de mig miler de famílies són víctimes de frau del Fòrum Afinsa, sense cap mena de solució després de set anys. A tots aquests afectats també cal sumar els 4 milions de clàusules sòl a hipoteques que han suposat 15.000 milions d'euros de beneficis extra per a la banca.

Els manifestants han reclamat mesures polítiques alternatives que permetin avançar cap a canvis reals de fons que tinguin en el seu punt de mira els consumidors. També han fet sentir el seu malestar per haver de pagar la penyora d'una crisi econòmica que ells no han provocat i de totes les reformes que l'han seguit.

Un dels afectats per les preferents ha reclamat que es posi fi a la “impunitat” de la banca “que estén els seus tentacles per les institucions públiques i la justícia, com s'ha pogut veure recentment amb el cas Blesa”. Una de les filles d'una afectada pel frau de les preferents, tot i mirar amb incertesa el present, ha exigit la recuperació del 100% dels estalvis defraudats de la seva mare.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.