HABITATGE
Projecte per reconvertir antics habitatges escolars per a usos socials a Sant Feliu
El consistori demana a Ensenyament que desafecti els tres pisos per a mestres de l'escola Baldiri Reixac
Els vol destinar a situacions d'emergència
L'alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Joan Alfons Albó, ha demanat a la direcció d'Ensenyament de les comarques gironines que desafecti els tres antics habitatges per a mestres que hi ha a l'escola Baldiri Reixac. Fa dècades que van perdre la seva funció original, i ara el consistori els reivindica per integrar-los dins del parc municipal de 54 habitatges socials, reservats per a situacions d'emergència.
Com a conseqüència de la crisi, la demanda de pisos socials s'ha disparat i la durada de la seva cessió s'allarga. Amb menys marge de maniobra, el regidor de Planificació Urbanística, Joan Vicente, admet que “Sant Feliu ara mateix no disposa d'habitatges per reaccionar davant una emergència social”. Per exemple, en el cas del desnonament d'una família amb fills o d'un accident que deixés un pis o una casa inhabitable.
El protocol que se seguiria en aquests casos seria reallotjar els afectats en una pensió, durant una o dues setmanes. Però, amb els pisos de l'escola, l'Ajuntament s'estalviaria haver de pagar les despeses de les habitacions i complements com ara els diferents àpats. L'actuació per poder disposar dels pisos, en canvi, seria simple i poc costosa. Al marge de la repassada de pintura i comprovar que les instal·lacions funcionen bé, només està previst separar-los amb una tanca de la resta del recinte escolar i habilitar-hi un accés alternatiu.
Programa en estudi
Al marge dels habitatges del Baldiri Reixac, Vicente avança que també voldrien impulsar un programa de residències d'inclusió social per a persones que no tenen sostre, tot i que de moment encara no l'han pogut materialitzar perquè va condicionat a un ajut econòmic de la Diputació. El punt de partida del programa seria amb dos habitatges i un seguiment constant d'assistents socials.
Un vell debat, finalment resolt
Feia anys que el govern guixolenc proposava poder fer ús dels habitatges, però fins ara sempre havia topat amb l'oposició del consell escolar del centre, que també reivindicava destinar els espais a activitats extraescolars o complementàries de la docència.
Finalment, però, la situació social ha desencallat el debat i, com a contrapartida, totes dues parts han convingut que es podria estudiar una petita construcció de nova planta per fer-hi activitats escolars, sense hipotecar la utilitat dels habitatges, que ja estan dotats de serveis i estructura residencial –bany, cuina i habitacions.