Descarrilament mortal
Almenys 35 morts en un accident de tren que cobria la ruta de Madrid a Ferrol
Alguns testimonis relaten que el comboi anava a una “gran velocitat”
És l'accident més greu dels últims 40 anys a l'Estat espanyol
Tragèdia ferroviària la vigília d'un dia gran per a la ciutat de Santiago de Compostel·la. Un tren Alvia, amb 240 persones a bord, va descarrilar vint minuts abans de les nou del vespre. El comboi cobria el trajecte de Madrid a Ferrol i s'aturava a Santiago, en una nit que havia de ser de festa i que es va acabar tenyint de dolor. De fet, molts dels viatgers anaven a la capital gallega per assistir als actes en honor de l'apòstol Santiago.
Segons els primers recomptes, hi ha almenys 35 morts, una xifra que no parava d'augmentar a mesura que passava la nit i que ja havia confirmat la Xunta de Galícia. També hi ha una setantena de ferits, alguns d'ells de molt greus. Testimonis del sinistre van assegurar que el tren havia agafat un dels revolts més pronunciats a una gran velocitat, fet que hauria provocat que els tretze vagons del tren bolquessin. Un d'aquests es va desplaçar fins a cinc metres i va impactar amb un talús, i d'altres fonts van afirmar que un altre vagó s'havia incendiat.
Una veïna de la zona va explicar que havia vist un gran núvol de pols i que després s'havien sentit unes explosions. Les causes del sinistre encara s'han de confirmar. Els equips d'emergència es van traslladar al lloc dels fets i els veïns de la parròquia d'Angrois, una zona que és a només quatre quilòmetres al sud de la ciutat gallega, de seguida hi van arribar amb mantes i es van oferir per donar un sostre als viatgers que havien sortit més o menys il·lesos de l'accident. Fins i tot també van portar alguns dels ferits menys greus cap als centres hospitalaris més propers. El fet que el lloc on va passar l'accident sigui de difícil accés va dificultar encara més les tasques d'evacuació dels ferits. Alguns d'aquests passatgers asseguraven que havien vist escenes dantesques. “Vam agafar un revolt a gran velocitat i, després d'això, només recordo cadàvers al meu voltant”, va explicar un home a la cadena SER. Cap a les onze de la nit, el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, va arribar al lloc dels fets. “L'escena és molt impactant. Hi ha un vagó que ha quedat totalment encastat en un altre i els serveis d'emergència encara no han pogut accedir-hi”, va assenyalar el president gallec.
L'accident ha obligat a suspendre tots els actes que hi havia previstos per la diada de Galícia, que se celebra per Sant Jaume, i que marca l'inici d'un pont de quatre dies per a molts gallecs. De fet, tots els actes que hi havia previstos per ahir a la nit, la nit més important per a la ciutat gallega, es van suspendre immediatament un cop es va saber l'abast de la tragèdia. La tradicional crema de la façana de la catedral a la plaça de l'Obradoiro i els Focs de l'Apòstol es van haver de suspendre. De fet, la plaça estava ja pràcticament plena de gent esperant veure l'espectacle, que finalment va quedar suspès. D'altres celebracions com ara la tradicional manifestació del BNG amb motiu del Día da Patria també han quedat suspeses, segons va assegurar el portaveu del partit gallec, Francisco Jorquera.
La ministra de Foment, Ana Pastor, i el secretari d'estat de Foment, Rafael Catalá, així com membres de la comissió d'investigació d'accidents ferroviaris es van desplaçar fins al lloc de l'accident. El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, seguia l'evolució de la tragèdia per telèfon.