El govern posa ordre en la concessió de beques menjador
Ensenyament incrementa en 1,8 milions d'euros els ajuts als escolars que no poden pagar el dinar i unificarà els criteris per obtenir la subvenció
Rigau garanteix que cap nen amb “privació alimentària” quedarà desatès
El govern s'ha decidit a posar ordre en un dels afers que més polèmica ha causat els últims mesos, les beques menjador, i a partir del curs 2014/2015 serà el Departament d'Ensenyament el que imposarà uns criteris uniformes a totes les comarques. D'aquesta manera, es vol evitar el desgavell actual que permet, per exemple, que famílies amb més necessitats econòmiques quedin excloses dels ajuts, mentre que d'altres en una situació millor que viuen en un lloc on el seu Consell Comarcal té fixats uns criteris molt diferents sí que reben subvenció. Ensenyament, a més, augmentarà en 1,8 milions d'euros la partida per a beques de menjadors socials.
La mesura s'ha anunciat en plena tempesta política per l'informe del Síndic de Greuges, que denunciava que a Catalunya hi ha 50.000 nens en risc de malnutrició. La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, assegura que “tot nen que tingui privació alimentària tindrà beca”, i per garantir-ho disposa d'un pressupost de 34 milions d'euros “ampliables si les greus necessitats ho requereixen”. El govern, a més, ha augmentat fins al 100% el percentatge màxim de l'import de les beques (fins ara era un 75%) per evitar que les famílies que no poden pagar ni un 25% de la beca en quedin excloses.
L'objectiu –va explicar la consellera– és que cap dels 50.000 nens en risc de malnutrició que va denunciar l'informe del síndic quedi sense beca. De fet, amb els 32,2 milions d'euros que es van destinar a beques socials el curs passat es van poder atendre 64.000 alumnes, una xifra força superior als 50.000 que va denunciar el síndic. La clau, doncs, segons Rigau, rau a fer un ús més racional dels diners.
Com que per aquest curs ja no s'ha arribat a temps, continuaran sent els consells comarcals, cadascú amb els seus criteris, els que decideixin a qui s'atorguen les beques. Ensenyament, però, recollirà totes les sol·licituds de beca no ateses, les analitzarà i, aplicant un criteri uniforme, concedirà els ajuts a les famílies que consideri que n'han de tenir. Amb vista al curs següent ja serà la Generalitat la que imposi uns criteris comuns per a tot el territori, encara que la gestió de les beques continuï a les mans dels consells comarcals.
Per assegurar-se que cap nen que ho necessiti quedi sense beca, el govern ha posat en marxa un protocol perquè els mestres tinguin eines per detectar situacions de desnutrició infantil a l'aula. El principal escull continuarà sent, però, el retard amb què es reben les beques. Les del curs passat es van començar a rebre al març i algunes no van arribar fins al juny.
Sis milions per a material escolar
La Generalitat disposarà per aquest curs de 6 milions d'euros per a material escolar i per a la reutilització dels llibres de text per a alumnes amb dificultats econòmiques. A diferència d'anys anteriors, en què les ajudes anaven directament a les famílies que ho necessitaven o a les AMPA, aquest curs seran els centres els que assignaran les beques perquè són els que coneixen millor les necessitats dels alumnes, segons la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau.
Els 6 milions d'euros es distribuiran entre 1.023 centres “amb complexitat socioeconòmica” (903 de públics i 120 de concertats) d'arreu de Catalunya. El fons prové del Ministeri d'Educació, que per aquest curs aporta 2,3 milions d'euros als quals s'han de sumar els 3,7 milions que van arribar tard el curs passat i que, per tant, encara no s'han gastat.
Amb la tria de 1.023 centres (a tot Catalunya n'hi ha prop de 5.000), el Departament d'Ensenyament pretén arribar no només als centres més desafavorits econòmicament, sinó als alumnes amb dificultats econòmiques d'escoles amb un nivell de renda mitjana.