Societat

L'escola s'adapta a les estretors

El curs comença marcat per les dificultats econòmiques de les famílies i dels centres

Les AMPAs reivindiquen la seva tasca i reclamen al govern que se les tingui en compte

Els centres s'han ajustat a uns pressupostos molt reduïts


La FAPAC tem
que 10.000 nens es quedin sense
beca menjador


El curs escolar va començar ahir per als alumnes d'Educació Infantil i Primària sense gaires incidents, amb una “normalitat altíssima”, en paraules de la consellera d'Ensenyament Irene Rigau. Un concepte, el de normalitat, que els últims anys inclou les retallades i una creixent dificultat dels pares per fer front a les necessitats bàsiques: el menjar i el material escolar. Res de nou per a les escoles, que els últims anys han après a conviure amb les estretors i a fer-hi front.

“El que més m'amoïna és la cohesió de les famílies. Cada cop hi ha més gent a l'atur i més gent necessitada”, explica Assumpta Capellades, directora de l'escola El Sagrer, del barri de la Sagrera de Barcelona. Sense tenir les necessitats bàsiques cobertes no hi ha educació possible. Les escoles ho saben i s'adapten a la nova situació.

A El Sagrer, l'AMPA fa anys que té congelat el preu del servei de menjador i aquest any han hagut d'apujar la quota de material per poder mantenir el pla de socialització dels llibres de text. Fa tres anys que no reben cap ajuda econòmica per a aquest concepte i no poden renunciar a la socialització. Si ho fessin, molts nens es quedarien sense material escolar.

Quadrar el pressupost s'ha convertit els darrers anys en la prioritat dels centres. Els de dues línies, explica Capellades, han passat de tenir un pressupost de 12.000 euros per a despeses ordinàries a disposar de 9.000 euros. “Hem hagut d'ajustar la despesa –diu la directora d'El Sagrer–. Cada cop gastem menys paper, cosa que també hem de fer perquè seguim l'Agenda 21 [programa de sostenibilitat ambiental] i si abans havíem de fer un petit obsequi a algú per alguna col·laboració amb l'escola, ara li donem les gràcies i prou”.

Després de tres anys de retallades severes, els nous ajustos ja no els vénen de nou. Els d'aquest any han estat menys severs que els anteriors, però no han estat innocus. Amb l'augment del nombre d'alumnes en més de 20.000 i el manteniment de la plantilla de mestres, les escoles han hagut de reestructurar horaris i espais. “Nosaltres aquest any tenim els mestres que ens toquen, però hem tingut un augment d'alumnes per classe a P-3, P-4 i sisè. Això vol dir que podrem fer menys desdoblaments i que els nens de P-3 tindran l'espai més reduït i costarà més fer l'adaptació a l'escola”.

Pel que fa a la qüestió que més polseguera ha aixecat els darrers mesos, el de les beques menjador, Capellades confia que aquest cop els que la necessitin la cobrin més aviat, i no a finals de curs com l'any passat. De moment, el Departament d'Ensenyament ja els ha dit que tots els nens que demanin beca es quedin a dinar a l'escola des del primer dia, que si van tenir l'ajut l'any passat i la seva situació no ha canviat, tornaran a tenir-ne. Rigau ha garantit, a més, que cap nen amb “privació alimentària” es quedarà sense beca aquest curs i ha augmentat el pressupost en 1,8 milions d'euros.

La Federació d'Associacions de Mares i Pares de Catalunya (FAPAC), però, no ho veu tan clar i ahir va advertir que l'increment quedarà curt per atendre totes les sol·licituds. La FAPAC xifra en 10.000 el nombre d'alumnes que es poden quedar sense la beca menjador i avisa que la quantitat pot augmentar.

La FAPAC recorda que van ser les AMPAs les qui van avançat bona part dels diners de les beques menjador del curs passat que van arribar amb retard. “Les famílies són qui garanteixen el funcionament dels menjadors escolars en un moment en el qual la Generalitat té bloquejat l'accés al crèdit”, va recordar ahir la FAPAC en un comunicat en què va demanar al govern que se'ls tingui més en compte. L'entitat que aplega les AMPA va criticar que el govern no hagi ampliat la plantilla de docents per fer front a l'augment d'alumnes i va acusar Ensenyament de fer trampa amb les dades de reducció de les ràtios, ja que s'ha aconseguit “a còpia de treure personal a projectes d'escola inclusiva, d'atenció a la diversitat i a projectes pilot d'innovació pedagògica”.

El curs es presenta calent. Els sindicats ja han anunciat que hi haurà mobilitzacions, tot i que no han concretat encara de quin tipus, i els ajustats pressupostos de la Generalitat no auguren alegries materials, si més no, a curt termini. Amb tot, ahir es van veure menys samarretes grogues amb la inscripció de SOS ensenyament públic de qualitat que l'any anterior, possiblement perquè els mestres se les havien posat la vigília per lluir-les en la Via Catalana.

Malgrat les dificultats, la directora d'El Sagrer assegura que els mestres conserven intacta la il·lusió per la seva feina. “Aquest serà un curs difícil, però estem molt il·lusionats, tenim moltes ganes de rebre els nens”, assegura Capellades.

275
grups
més hi ha a l'escola pública.
1.008
mòduls
prefabricats hi ha a Catalunya.
12
centres
públics nous hi ha aquest curs.

Llibres de text pirates a la xarxa

Pirates de Catalunya, Pirates de Galícia i Pirates de Madrid han obert un portal amb enllaços p2p que permet a les famílies descarregar llibres de text i altres materials didàctics de forma gratuïta. El portal pirata ha posat a disposició dels usuaris diferents enllaços a material de primària, secundària i batxillerat i cada dia s'hi afegeixen nous continguts. Les organitzacions promotores de la iniciativa pretenen contribuir, d'aquesta manera, a alleujar les penúries econòmiques de molts pares i mares que no poden fer front al cost de la tornada a l'escola. Segons la Fundació d'Usuaris i Consumidors Independents (FUCI), d'àmbit estatal, el començament del curs costa a cada família uns 820 euros de mitjana.

Mobilitzacions i reivindicacions

Vaga estatal

La Plataforma Estatal per l'Escola Pública, integrada per organitzacions de pares, alumnes i sindicats d'ensenyament, vaga general en l'educació pública d'aquest curs escolar en totes les etapes del sistema educatiu per al 24 d'octubre per protestar contra les retallades, la Llei Orgànica per a la Millora de la Qualitat Educativa (LOMQE) i el decret de beques. El Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE) de Catalunya no ha dit encara si s'hi afegeix.

Deute del govern

L'Associació Catalana d'Empreses del Lleure, l'Educació i la Cultura (Acellec) va denunciar ahir que la Generalitat encara deu 12 milions d'euros en beques menjador del curs 2012-13, ha informat l'entitat en un comunicat. Acellec demana al govern que es comprometi a pagar “amb puntualitat”.

Beques menjador

L'ONG Educo.org ha engegat una campanya de beques solidàries a tot l'Estat per garantir almenys un àpat adequat a 20.000 nens dels centres escolars públics i concertats. Les beques estan destinades a nens que no tinguin accés a ajuts públics de menjador o que no poden cobrir la part de l'import que han d'abonar les famílies. Les beques es distribuiran directament als centres educatius a través de les comunitats autònomes.

Carretera tallada

Una vuitantena de pares i mares de la Vall de Boí i del Pont de Suert van tallar ahir la carretera N-230 com a senyal de protesta per l'eliminació de les ajudes per pagar el transport i el menjador escolar als alumnes dels nuclis agregats, que en el cas de la Vall de Boí, són tots els pobles excepte Barruera. La protesta s'allargarà fins avui.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.