Catalunya tindrà 2,6 milions de pobres el 2025 si es mantenen les mesures d'austeritat
Un informe d'Intermón Oxfam calcula que el nombre de catalans que estarien en una situació de pobresa seria el 34,5%'
L'ONG assenyala que Espanya és el quart estat més desigual d'Europa, per davant de Grècia i per darrere de Letònia, Bulgària i Portugal
Catalunya tindrà 2,6 milions de pobres el 2025 si no es corregeixen les polítiques de contenció de la despesa, segons l'informe La trampa de l'austeritat d'Intermón Oxfam en què s'analitza la situació de l'Europa dels 28 i, en concret, de dotze estats entre ells l'espanyol. L'ONG calcula que el nombre de catalans i catalanes que estarien en una situació de pobresa seria el 34,5%. A escala europea, s'indica que 121 milions de persones estan en risc d'exclusió social i s'adverteix que 25 milions d'europeus podrien veure's sumits en la pobresa el 2025. L'informe subratlla que Espanya és el quart estat més desigual d'Europa, per davant de Grècia i per darrere de Letònia, Bulgària i Portugal.
A Catalunya, el 2011 hi havia 1,6 milions de ciutadans en risc de pobresa segons dades de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat) recollides per la Taula d'entitats del Tercer Sector Social. Són 424.000 persones més respecte al 2006.
Una altra dada relacionada amb aquesta progressió de la pobresa és que, el 2010, el 20% dels catalans eren sis vegades més rics que el 20% dels catalans més pobres. Sis anys abans, el 2004, ho eren quatre vegades i mitja.
L'informe d'Intermón Oxfam indica que, si es manté la tendència actual, el 2025 l'Estat espanyol podria tenir 20 milions de pobres i aquesta xifra representaria el 42% de la població. Segons el director de l'ONG a Catalunya, Francesc Mateu, això s'explica perquè hi ha “un canvi de model de societat en la qual la diferència entre rics i pobres podria assolir nivells similars als del Sudan del Sud o el Paraguai”.
Actualment, destaquen que 12 milions de ciutadans de l'Estat espanyol viu per sota del llindar de la pobresa i representen el 27% de la població.