Un dilluns gens normal
Molts infants van anar a classe amb la samarreta verda, altres van dur rams de flors als mestres en senyal d'agraïment
La Federació d'Associacions de Pares d'Alumnes demana als òrgans de govern dels centres que es reuneixin aquesta setmana i que votin recuperar els projectes lingüístics anteriors al TIL de Bauzá
“Tots els mestres i professors hem anat amb la samarreta verda, i molts alumnes, també. Les mostres de suport per tots dos cantons han estat evidents i les ganes de tornar a classe, també.” Així ho va explicar ahir la Marisa Cerdó, vicepresidenta de l'Obra Cultural Balear i professora de secundària a l'institut Son Pacs de Palma. I hi afegia: “Es notava que tothom estava molt content d'anar a escola, sobretot els més grans, els alumnes de batxillerat que aquest any han d'examinar-se perquè ja acaben i veien com anava passant el temps i perdien classes; la veritat és que els últims dies ja se'ls veia nerviosos.”
El primer dia d'escola a les illes Balears, després de les tres setmanes de la vaga dels mestres en protesta per la imposició del TIL, el decret de tractament integrat de llengües que pràcticament aboleix el català de l'ensenyament públic, no va ser un dia gaire normal, entre altres coses perquè els mitjans de comunicació n'estaven molt pendents i hi havia fotògrafs i càmeres a molts centres. Molts nens i nenes, tal com explicava la Marisa, van decidir retornar a les aules amb la samarreta verda que identifica la protesta, altres van portar rams de flors als seus mestres, uns altres van penjar pancartes per agrair-los el seu compromís “en la lluita per l'educació de qualitat”. “Però també hi havia pancartes dels mestres agraint el suport dels pares”, va explicar Marisa Cerdó. En tot cas, ahir va quedar clar que el retorn a les aules no era un abandonament de la lluita i que encara que s'hagi suspès la vaga aquesta no ha quedat desconvocada.
Ara, els consells escolars
La complicitat entre pares i mestres va quedar demostrada una altra vegada i també que la voluntat per salvar el català és total. Ahir els docents no van aplicar el TIL, com ja havien anunciat, i van mantenir els projectes lingüístics anteriors al decret imposat per Bauzá.
L'estratègia per mantenir el català en l'educació i no aplicar el TIL depèn ara dels consells escolars, el màxim òrgan de govern dels centres. La Federació d'Associacions de Pres d'Alumnes (FAPA) va demanar ahir a tots els consells escolars dels centres que es reuneixin aquesta setmana i que votin a favor de la recuperació dels projectes lingüístics anteriors al tractament integrat de llengües. “És l'única via raonable i professional per superar la confusió normativa causada per la Conselleria d'Educació”, va explicar el president de l'entitat, Vicenç Rodrigo. “No és ni insubmissió ni desacatament”, va insistir Rodrigo.
En un comunicat que van fer públic aquest cap de setmana, la FAPA valorava “molt positivament la mobilització i unitat aconseguides entre docents, famílies i tota la societat mallorquina i balear” i comparava “l'actitud de responsabilitat, dignitat, coherència, vocació i intel·ligència dels docents amb la irresponsabilitat, ineptitud, autoritarisme i falta de veracitat del govern de les Illes Balears”.