Mas es compromet a no fer més retallades en residències
La patronal dels centres per a gent gran adverteix que estan en una “situació límit”
La suspensió ‘sine die' dels ajuts de la llei de dependència per a places privades és la gota que ha fet vessar el got
El president de la Generalitat, Artur Mas, va escoltar ahir les reivindicacions de la patronal de les residències que atenen gent gran i es va comprometre a no fer més retallades que tensin més el sector. La presidenta de l'Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA), Cinta Pasqual, va sortir relativament satisfeta de la reunió –en què també hi havia la consellera de Benestar Social, Neus Munté– perquè, segons va explicar, “el president ha entès els efectes col·laterals que té, tant en els usuaris com en els professionals que treballen a les residències, el fet que l'administració no pagui quan ha de pagar o que s'aturin els ajuts”.
“No podem aguantar més retallades, perquè la viabilitat del sector està en joc”, va insistir Pasqual. Les últimes setmanes el sector ha hagut d'assumir la rebaixa del 4,6% al mòdul social de l'atenció sociosanitària i alhora la suspensió indefinida de les prestacions econòmiques vinculades al servei (PEVS), que són ajudes econòmiques a persones dependents per pagar una residència privada.
Pasqual va explicar que Mas es va mostrar partidari de tornar a activar les prestacions “tan bon punt l'economia ho permeti”. Des del juliol no se'n concedeixen de noves tot i que estan reconegudes a la llei de la dependència i, segons dades d'ACRA, hi ha places lliures i 17.000 persones en llista d'espera. Les 11.000 ajudes d'aquest apartat concedides abans de l'estiu es mantenen vigents.
Avui està previst que la patronal de residències es torni a reunir amb responsables de l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS) per tractar, entre altres temes, del pagament del deute de 160 milions. Al Parlament, la consellera Neus Munté va acusar el govern espanyol d'“escanyar la llei de la dependència”, alhora que va admetre preocupació “per les dificultats del sector”.