Societat

Digues com et dius i...

Investigadors de l'Institut de Biologia Evolutiva de Barcelona estudien els orígens i les peculiaritats de cinquanta cognoms catalans, a través de la genètica.

Les mostres de saliva serveixen perquè puguem extreure'n el cromosoma Y, que, com els cognoms, passa de pares a fills.
Considerem cognom català, aquell que, com a paraula d'una llengua pròpia, forma part del català
Amb l'estudi, volem investigar sobre l'evolució, els fundadors i el lloc de naixement dels cognoms catalans
Volem tirar enrere i veure si van sorgir-ne molts de manera simultània o si van ser-ne pocs, però es van reproduir molt

Passen els segles, però els cognoms es mantenen. Certament, sempre hi ha excepcions, però, igual que l'ADN, l'etiqueta familiar perdura de generació en generació, essencialment entre els homes. Per què hi ha cognoms més freqüents que d'altres, com ara Ferrer, Soler i Vidal. Els Danés provenen de Dinamarca i els Alemany són d'origen germànic? Eren jueus o nord-africans els primers fundadors de la dinastia Salom?

Un equip d'investigadors de l'Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPF) de Barcelona, finançat per l'Institut d'Estudis Catalans, va engegar, el mes de març del 2011, un estudi per respondre aquestes preguntes, a partir de l'anàlisi genètica de 2.500 homes no emparentats portadors de diferents cognoms catalans. La recerca, dirigida per Jaume Calafell, David Comas i Jaume Bertranpetit, es basa en l'anàlisi del cromosoma Y –la part del genoma que passa de pare a fill–, ja que demostra un comportament semblant al dels cognoms.

Dels més de 4.000 noms familiars catalans, se'n van seleccionar cinquanta, amb l'ànim de saber, principalment, per què n'hi ha de més freqüents que d'altres. Alguns corresponen a noms de persona o sobrenoms, com ara Albert, Oriol i Roig, provinent, aquest últim, de pèl-roig. D'altres, a llocs, com per exemple Cardona, Calafell i Roma. També, n'hi ha que fan referència a espais, entorns o oficis, com ara Sala, Serra i Ferrer. Per què el uns i no els altres? Bàsicament per poder respondre les incògnites plantejades i perquè, a més, fossin una mostra representativa de tota la varietat de cognoms típics de les regions de parla catalana.

La idea va sorgir arran d'un estudi que van dur a terme investigadors de la Universitat de Granada d'un cognom que sempre ha arrossegat polèmica, especialment a Itàlia i els Països Catalans: Colom. Es volia determinar si l'històric navegant Cristòfol Colom era català o genovès. Els estudiosos van tenir accés a les seves restes i es van plantejar si seria possible determinar el seu origen geogràfic a partir de l'ADN, estudiant-ne el cromosoma Y, que es transmet de pares a fills de generació en generació. La recerca va comportar l'anàlisi de mostres d'ADN de Colom catalans i Colombo italians, però, finalment, no va poder arribar a bon port, perquè l'estudi genètic sobre material antic és molt complicat.

El setembre del 2011, els precursors de l'estudi Cognoms catalans van començar a fer crides a través dels mitjans de comunicació i les xarxes socials per encetar el projecte i engrescar la participació ciutadana. En alguns casos va ser molt fàcil aconseguir el nombre fixat de voluntaris, però, en d'altres, no es va arribar a la quantitat desitjada. “Per exemple, de Nàcher, Balasch i Bonastre només en tenim 24, 31 i 25 respectivament”, explica David Comas. “La raresa de determinats cognoms fa que hi hagi menys participants”, hi afegeix. Per fer més fàcil el procés d'obtenció de dades, tots els portadors dels cognoms escollits van rebre una carta, que duia a l'interior un tub d'assaig per recollir una mostra de saliva, a través de la qual, posteriorment, se'n van extreure les conclusions.

Al cap d'un any de feina de recerca de voluntaris i material representatiu, Calafell, Comas i Bertranpetit van aconseguir tancar el procés de selecció. De fet, ja fa mesos que tenen totes les mostres preparades, provinents de les 2.554 persones que formen part de l'estudi, per ser analitzades al laboratori de l'Institut de Biologia Evolutiva.

Un cop recopilat tot l'equipament, va començar la feina purament científica. “Ja fa temps que tenim totes les mostres reunides i ja hem començat l'etapa científica; el primer que fem és extreure l'ADN dels participants a través d'una serie de processos químics i, després, s'analitzen diferents variants del cromosoma Y”, explica Calafell. “Aquesta extracció, però, no determina res, ja que, a partir d'aquí, el que es necessita és investigar”, sosté.

En aquests moments, s'estan fent recerques nom per nom. De fet, ara per ara, ja hi ha 13 cognoms completats, de manera que en falten encara 37, ja que és un procés molt llarg, a causa de la seva envergadura. Tots els avenços es publiquen a la pàgina web www.cognoms.upf.edu, en què ja hi ha una petita conclusió pública dels resultats més matiners. A través de Facebook, d'altra banda, també s'informa de totes les novetats.

Les primeres conclusions expliquen, encara modestament, quin podria ser l'origen de determinats cognoms, així com el nombre de llinatges distints dels portadors d'un determinat nom familiar. Vénen els Alemany d'Alemanya o els Danés de Dinamarca? Sembla que no. Els 71 voluntaris del cognom Alemany són, segons l'estudi, descendents de 20 avantpassats diferents. La gran part d'aquest grup, dispers a Catalunya i freqüent a Mallorca i a diverses comarques valencianes, no té un origen germànic, sinó que deu derivar de l'antic nom Alama. Una cosa semblant passa amb els Danés: els 17 participants provenen de 3 predecessors distints. Del tipus de cromosoma Y més abundant a Dinamarca, no se'n troba cap entre aquests fundadors, i, per tant, no sembla que l'origen vingui de terres escandinaves. El més provable és que provingui de deners.

“A la majoria dels pobles hi havia, per exemple, un ferrer, que treballava amb el ferro”, diu Comas. “Sovint, a aquests treballadors, se'ls acabava anomenant per la seva feina, motiu pel qual, molts han acabat adoptant aquest cognom, com és el cas, a més, dels Serra i els Sala”, continua. També, part dels noms familiars catalans fan referència a espais o llocs. Soler, prové del llatí, concretament de la l'antiga paraula solarium, que significa, traduït al català, solar o terreny. Dels 91 voluntaris inscrits, n'han resultat 63 llinatges diferents, la qual cosa fa pensar, doncs, que la freqüència elevada del cognom respon a un gran nombre d'esdeveniments de fundació independents.

Aquest estudi, a banda de contribuir a saber per què hi ha formes més habituals que d'altres, també pot servir per descobrir d'on eren originaris els nostres avantpassats. El cognom Salom prové de la paraula shalom, que vol dir “pau”, i gran part dels participants a l'estudi que duen aquest nom familiar podrien tenir progenitors nord-africans o jueus. De fet, de les 41 persones que van donar la seva mostra de saliva, el 56% entrarien dins aquesta hipòtesi.

De tota manera, la genètica no és del tot fiable per extreure'n conclusions inqüestionables, ja que hi ha diverses excepcions a partir de les quals el cromosoma Y no es transmet de pares a fills i, per tant, el rastre que se segueix no condueix a l destinació final originària. Les falses paternitats, les adopcions i les transmissions del cognom matern impedeixen que es produeixi aquest fenomen.

L'estudi, iniciat ja fa dos anys, es vol acabar a finals del 2013, per complir el compromís adquirit amb els voluntaris que han ajudat a tirar endavant el projecte. Amb tot, saber d'on vénen els noms no serà l'etapa final de la recerca, ja que, després d'aquesta fase, s'observaran altres estudis realitzats en l'àmbit internacional, per tal de comparar-ne els resultats i trobar-hi possibles coincidències.

Calafell:
topònim
Cardona:
topònim
Casajoana, Casajuana:
hàbitat
Codina, Codines, Codinas:
paisatge
Comas, Comes, Coma:
paisatge
Estruch:
hebreu
Ferrer, Farré, Ferrés, Farrés:
ofici
Fortuny
:
llatí
Grau, Garau:
germànic
Gual, Gol:
germànic
Llach:
paisatge
Maymó, Maimó:
hebreu
Mas:
hàbitat
Massot, Masot:
àrab
Melis:
àrab
Miquel:
llatí
Moragues, Moragas:
àrab
Nàcher:
àrab
Nadal, de Nadal:
naixement
Oriol:
llatí
Pitarch, Pitart:
francès
Pons:
llatí
Raga:
base
Reixach, Rexach, Reixachs:
llatí
Ricard:
germànic
Robert, Rubert:
germànic
Roig:
renom
Roma:
topònim
Ros:
renom
Sabater, Sabaté, Sabatés:
ofici
Sala:
hàbitat
Santacana:
sant
Serra:
paisatge
Taberner, Taberné:
ofici
Tió, Thió:
botànic
Vidal:
hebreu
Vives:
naixement

Què s'entén per cognoms catalans?

Segons l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat), els cinc cognoms més estesos arreu del Principat, d'acord amb les dades obtingudes l'any 2012, són Garcia, Martínez, López, Sánchez i Rodríguez. De fet, la freqüència com a primer nom d'aquests, supera, de llarg, la resta de noms familiars, i arriba, en el cas dels Garcia, fins al 22,50% i en el cas dels Martínez fins al 15,71%. Per què no figuren a l'estudi, doncs? Davant els dubtes que puguin aparèixer sobre els cognoms seleccionats, els investigadors consideren cognom català “aquell que, com a paraula d'una llengua, pertany al català”

Ja hi ha les primeres conclusions de 13 cognoms analitzats

Adell:

Freqüent a les Terres de l'Ebre, els Ports i el Maestrat. Hi ha resultats dels 39 dels 43 voluntaris i han resultat pertànyer a 12 llinatges diferents.

Albert:

Ve del patrònim germànic Albert. La forma Aubert és habitual al Conflent. Hi ha resultats de 58 dels 59 voluntaris, i provenen de 22 llinatges diferents.

Alemany:

La forma Alamany és poc habitual. Els 71 voluntaris són descendents de 20 llinatges diferents. Sembla que no vénen d'Alemanya.

Armengol:

La forma Armengou és freqüent al Berguedà, i Amengual a Mallorca. hi ha resultats de 73 de 74 voluntaris, que pertanyen a 23 llinatges distints.

Balasch:

Poc habitual. Dels 29 voluntaris, 23 pertanyen al mateix llinatge i, per tant, serien descendents d'un mateix avantpassat.

Bonastre:

Poc habitual. Hi ha resultats de 24 dels 25 voluntaris, els quals pertanyen a 12 llinatges diferents.

Bosch:

De bosc. Dels 56 voluntaris amb resultats, s'han trobat 41 llinatges diferents. L'elevada diversitat genètica fa pensar en un nombre alt de fundacions.

Cabot:

De cap gros. Hi ha resultats de 30 voluntaris, que formen part de 8 llinatges diversos. Sembla que hi ha un origen comú dels Cabot del Maresme i Mallorca.

Danés:

Molt poc freqüent. Els 17 voluntaris són descendents de tres avantpassats diferents. Dels tipus de cromosoma Y més abundants a Dinamarca, no se'n troba cap entre aquests fundadors i no sembla, per tant, que en sigui l'origen.

Gasull:

La forma Gassull és molt poc habitual. L'estudi indica que la majoria dels Gasull no són descendents de nord-africans. Dels 33 voluntaris, s'han trobat 8 avantpassats diferents.

Guasch:

De gascó, nadiu de la Gascunya. Dels 75 voluntaris s'han trobat 22 avantpassats diferents.

Salom

Poc freqüent. Hi ha resultats de 41 dels 44 voluntaris que demostren que al voltant d'un 56% dels Salom que han participat a l'estudi podrien tenir avantpassats nord-africans o jueus.

Soler:

El portaven molts immigrants francesos a la Barcelona de principis del segle XVII, ja que la forma Soulé és comuna a Occitània. Hi ha resultats de 87 voluntaris que pertanyen a 63 llinatges diferents. Això fa pensar en moltes fundacions.

Interactivitat

Els investigadors de la recerca han posat en servei un campus virtual, a través del qual tots els voluntaris que ho desitgin poden accedir a informació més detallada sobre l'estudi. A més, dins el portal, els participants tindran l'opció de contactar amb persones amb qui comparteixin cognom. Només cal entrar a www.cognoms.url.edu.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.