Nous préstecs per capitalitzar l'empresa
En un entorn en què l'accés al finançament és més difícil, capitalitzar més i millor l'empresa és vital per millorar-ne l'estructura financera i la solvència
La capitalització és un dels grans reptes del teixit empresarial català. En un entorn en què l'accés al finançament és més difícil, capitalitzar més i millor l'empresa es presenta com una alternativa clau per millorar-ne l'estructura financera i la solvència, dotant les empreses de més capacitat per accedir al crèdit.
La manca de recursos propis de les empreses, sumat a l'alt nivell d'endeutament (principalment bancari), els dificulta no només l'accés al finançament, sinó també la capacitat d'afrontar noves inversions per continuar creixent.
Per ajudar a créixer i millorar la solvència de les empreses, l'ICF disposa de diversos instruments i productes, entre els quals destaquen el préstecs per als accionistes, la finalitat dels quals és la capitalització. Són préstecs adreçats als accionistes de l'empresa, tant els actuals com els potencials nous que pugui incorporar –ja siguin persones físiques o jurídiques–, per tal que els puguin destinar a ampliar el capital de l'empresa. Aquest producte va adreçat sobretot a potenciar projectes de creixement empresarial en sectors que aporten valor afegit i ocupació a l'economia catalana.
A hores d'ara l'ICF ja ha facilitat finançament a prop de 500 accionistes, per un import superior als 140 milions d'euros, fet que ha permès capitalitzar i millorar l'accés al finançament a prop de 400 empreses, majoritàriament pimes.
Aquests préstecs són habitualment a 8 anys amb 2 anys de carència inclosos, per imports a partir de 100.000 euros.
Avals per facilitar
l'accés al finançament
L'Institut Català de Finances també pot aportar garanties, en forma d'aval, davant les entitats financeres per tal de facilitar l'obtenció de crèdit a les empreses, per finançar inversions i/o necessitats de circulant.
L'ICF realitza aquesta activitat conjuntament amb Avalis de Catalunya (www.avalis.cat), la societat de garantia recíproca catalana especialitzada en la concessió d'avals financers, tècnics i econòmics per a pimes i autònoms, que la Generalitat va impulsar ara fa 10 anys.
Les societats de garantia recíproca (SGR) són societats sense ànim de lucre i amb un àmbit d'actuació específic, ja sigui autonòmic o sectorial. La seva finalitat és facilitar l'accés al crèdit de les pimes i millorar-ne les condicions de finançament a través de la prestació d'avals davant bancs i caixes, entre d'altres entitats. L'aportació de l'aval per part de l'SGR beneficia tant l'empresa avalada com l'entitat financera, donat que aquesta última inverteix sense tenir risc. Actualment, Avalis està integrada dins del Grup ICF.
Avals per a inversions i circulant
Avalis pot garantir operacions de pimes i autònoms que tinguin domicili social o actuïn a Catalunya, així com aquelles activitats que es desenvolupin dins de terres catalanes per qualsevol empresa o autònom, independentment del seu domicili social o nacionalitat.
Avalis pot aportar garanties en forma d'aval per a operacions adreçades a finançar actius fixos, línies de circulant (tant nacional com per a l'exterior), compra d'empreses... i per a sectors concrets fruit d'acords amb diferents departaments de la Generalitat de Catalunya (Turisme, Audiovisual, sector primari i agroalimentari...).
En el marc de treball conjunt ICF-Avalis, la societat de garantia recíproca catalana estudia i formalitza operacions de fins a 1 milió d'euros per empresa i fins a un màxim d'1,5 milions d'euros per grup econòmic. A partir d'aquests imports, seria l'ICF qui estudiaria i formalitzaria l'operació a través del conveni de coaval signat amb les entitats financeres.
En aquest sentit, Avalis té signats convenis de col·laboració amb nombroses entitats financeres a més de l'ICF. Entre d'altres, amb el Banc Sabadell, Caixa Bank, BBVA, Bankia, Banco Santander, Banco Popular, Bankinter, Deutsche Bank, Cajamar, BMN i Caixa d'Enginyers. Qualsevol empresa pot sol·licitar un aval a l'ICF a través de l'aplicació Demana un ICF al portal web del Grup www.icf.cat.