Subhasta de rècord del primer llibre imprès als Estats Units
L'exemplar, un recopilatori de salms del 1640, ha estat adquirit per un filantrop per 10,3 milions d'euros
Els textos són precursors de la llibertat política i religiosa que va inspirar després la creació dels Estats Units
Un llibre de salms del 1640, considerat el primer llibre imprès en el que avui és territori nord-americà, s'ha convertit aquesta matinada en el més car que s'ha venut mai al subhastar-se a la casa Sotheby's de Nova York per 14 milions de dòlars (10,3 milions d'euros). Les expectatives de rècord es van complir en una sessió dedicada únicament a aquest lot, un exemplar de The bay psalm book, que es va imprimir a Cambridge (Massachusetts) i forma part d'una edició de 1.700 exemplars de la qual només en queden onze còpies.
El comprador ha estat el financer i filantrop David Rubenstein, multimilionari fundador del grup The Carlyle, que, segons va informar Sotheby's, pretén posar el llibre a disposició del públic a través d'exposicions en diferents biblioteques dels Estats Units.
Els especialistes havien xifrat la compra entre 15 i 30 milions de dòlars, i malgrat el rècord, ha quedat per sota de les estimacions, encara que sí que ha superat la plusmarca fins avui vigent, que corresponia a una còpia de Birds of America, de John James Audubon, per la qual es van pagar 11,5 milions de dòlars el 2010.
Aquests salms ja comptaven amb el seu propi historial de rècords, ja que l'anterior llibre d'aquesta edició que es va vendre, el 1947, va ser comprat per un preu rècord per a l'època (151.000 dòlars) i avui el preu que ha sonat a cop de martell abans dels impostos ha estat el de 12,5 milions de dòlars.
El secret d'aquests textos, a més de la seva qualitat de pioners en la impressió nord-americana, es troba en els principis que transmet, que, segons David Redder, director del departament de Projectes Especials i president del departament de llibres a Sotheby's, són precursors de la llibertat política i religiosa que va inspirar després la creació dels Estats Units (EUA).
I és que els llibres de The bay psalm book van ser traduïts i impresos a la colònia de la badia de Massachusetts pels puritans congregacionistes que van sortir d'Anglaterra buscant llibertat religiosa, quan els Estats Units encara eren l'Amèrica britànica. Llavors, els materials per a la seva impressió van haver de ser importats des d'Europa, concretament pel reverend Jose Glover, que va travessar l'oceà amb una impremta valorada en 20 lliures de l'època i el paper d'unes dimensions de 17,4 per 10,4 centímetres, les que té aquest llibre.
L'exemplar ara subhastat, que té corregides de forma manual algunes errates, pertanyia a una església de Boston que destinarà els ingressos a finançar les seves activitats.
Altres exemplars dels onze supervivents es troben a la biblioteca del Congrés dels Estats Units, a les universitats de Yale i Brown, a l'American Antiquarian Society, a la biblioteca Rosenbach i dos a la biblioteca pública de Boston. La seva cotització en el mercat col·leccionista, així com la història que aquestes pàgines posseeixen, va inspirar l'escriptor David Baldacci per teixir una trama de suspens al voltant de la hipòtesi de l'existència d'un dotzè exemplar a la novel·la The collectors.
Aquest rècord aconseguit per Sotheby's en la categoria de llibres se suma a una tardor plena de plusmarques en les licitacions novaiorqueses, ja que els martells han tancat en les últimes dues setmanes diversos rècords històrics. Així, el tríptic de Francis Bacon Tres estudis de Lucian Freud es convertia en el quadro més car venut en una subhasta a l'arribar als 142,5 milions de dòlars, de la mateixa manera que Jeff Koons s'alçava com l'artista viu amb una obra més ben pagada (58 milions de dòlars pel seu Balloon dog (orange), i Silver Car Crash, d'Andy Warhol, es venia per 105 milions, xifra inèdita per al seu autor. A la sucursal de Sotheby's a Ginebra es va vendre el diamant més car del món per 83,2 milions de dòlars.