Opinió

DAVID ELVIRA

DIRECTOR DE CATSALUT

Cap al sistema nacional de salut del futur

Enguany fa vint-i-cinc anys que es va crear el Servei Català de la Salut (CatSalut). Aquest va néixer, tal com establia la llei d'ordenació sanitària de Catalunya (LOSC), amb l'esperit de garantir la cobertura pública i universal dels serveis sanitaris. Els reconeguts bons resultats del nostre sistema sanitari ens han de fer estar orgullosos com a país. Ara bé, lluny del cofoisme, hem de respondre a les necessitats canviants de la nostra societat (envellida, multicultural, fràgil, informada, exigent, dispersa territorialment...).

Mirant cap al futur, el nou CatSalut ha de garantir la universalitat real del sistema (emparada en la recent llei d'universalitat aprovada pel govern); garantir un accés equitatiu als serveis sanitaris (sensible a les condicions socioeconòmiques individuals i territorials); reforçar la seva governança per garantir el lideratge assistencial dels centres públics, i comptar amb els professionals en la seva planificació operativa.

Per fer viable el nou CatSalut (el nostre Servei Nacional de Salut), ens basem en quatre eixos prioritaris d'actuació. En primer lloc, volem potenciar la intervenció comunitària i intersectorial, que implica reforçar, a través de les nostres eines de contractació de centres sanitaris, el treball multidisciplinari i transversal amb altres departaments (especialment el de Treball, Afers Socials i Famílies), focalitzat en l'atenció primària i en zones econòmicament desfavorides. En segon lloc, prioritzem l'atenció a la salut mental i les addicions, històricament infrafinançada i que ha de liderar el canvi d'orientació comunitària en salut (desinstitucionalitzant-la i desestigmatitzant-la). En tercer lloc, cal que potenciem el treball en xarxa entre els diferents centres del territori que ens permeti tenir més coneixement i expertesa per a determinades malalties: ser atesos en el millor dispositiu, fomentant xarxes assistencials que facilitin la mobilitat de professionals entre centres sanitaris, més que la dels pacients. En darrer lloc, volem assegurar la participació efectiva dels professionals en la planificació operativa del CatSalut a través de comissions clíniques territorials, fomentar òrgans de participació dels professionals en els centres sanitaris i millorar les seves condicions de treball (reforçant les inversions en equipaments, consolidant plantilles i millorant l'estabilitat contractual, especialment dels professionals joves).

Tenim els elements necessaris i la voluntat de treballar per transformar, més que reformar, el Servei Nacional de Salut; ha estat un èxit col·lectiu i és responsabilitat de tothom treballar amb vocació de servei públic per fer-lo més equitatiu, innovador i, sobretot, d'alta qualitat assistencial. Tot això pren especial rellevància en el moment actual en què es planteja per a Catalunya un nou horitzó polític i democràtic on el Sistema Nacional de Salut haurà de seguir sent l'eix vertebrador de l'estat del benestar al qual aspirem.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia