la CRÒNICA
Casaldàliga vist per l'abat Soler
Josep Maria Soler
“En Pere es va fer capellà i la seva primera destinació va ser el col·legi dels claretians de Sabadell. Allí, a més de fer de mestre, va dirigir un programa de ràdio, va fundar una revista i va començar a atendre els immigrants que arribaven a la ciutat i no tenien feina ni diners. Jo el vaig conèixer en aquest temps.” El pare abat de Montserrat, Josep Maria Soler, va recordar ahir el seu mestre Pere Casaldàliga, a qui va conèixer de petit quan el de Balsareny s'acabava de fer capellà i començava a donar classes i ell era un marrec de vuit anys i es va quedar impressionat per la figura d'aquell mestre “que era amable i atent i ens tractava amb respecte malgrat que érem infants”. “Estem parlant de l'any 1954-55. Ell en tenia 27 i jo vuit o nou. Va ser el meu primer professor, el professor que em donava totes les matèries... com passava abans fins que no arribaves a batxillerat”, va explicar ahir Soler, que diu que encara ara amb els seus companys de classe d'aquella època, amb qui es continua veient un cop l'any, recorden amb molta estima el que després seria bisbe del Mato Grosso, al Brasil, i que els va marcar tant. De qui recorden “la seva manera de fer i de pregar” perquè quan pregava “la seva concentració era tal que des de fora vèiem què sentia per dins”.
Soler, que de primer seguiria els passos del claretià Casaldàliga fins que al 1970 va decidir ingressar a Montserrat, va presentar ahir a la Llibreria Claret de Barcelona un llibre infantil que ha escrit per explicar qui és el bisbe català als més petits. Es tracta d'un llibre de la col·lecció Sabies Qui? amb la qual Publicacions de l'Abadia de Montserrat vol explicar als infants la història d'alguns homes i dones importants del cristianisme (per exemple la Mare Teresa de Calcuta, Francesc d'Assís, Roger de Taizé o Benet de Núrsia). El que diferencia aquest llibre dels altres publicats és que aquest s'ha escrit en primera persona perquè l'abast Soler i Casaldàliga –el bisbe del Mato Grosso a l'Amazònia del Brasil, el bisbe dels pobres, el català universal, el lluitador incansable, el defensor dels indígenes, dels pobres, de les dones, de la terra pels qui la treballen, l'home amenaçat...– s'han anat escrivint tots aquests anys. L'abat Soler li ha anat explicant com li anava la vida i Casaldàliga sempre li ha transmès la seva simpatia i la seva devoció per la Mare de Déu de Montserrat (com es pot veure en la Pregària a la Mare de Déu de Montserrat).
Dissabte el segon Fòrum Balsareny va preestrenar la pel·lícula Descalç sobre la terra vermella, sobre la vida de Casaldàliga, un home que, malgrat estar molt malalt, continua lluitant per les causes justes. Arraconat per la cúria durant molts anys, ara el papa Francesc el “duu al cor”.
No podia ser de cap altra manera.