Societat
FERNANDO GARCÍA
TÈCNIC EN L'ÀMBIT DE PREVENCIÓ DE L'EXCLUSIÓ SOCIAL DE CÀRITAS DE BARCELONA
“La pobresa i l'exclusió ens les mirem de reüll”
“S'ha creat un clima que culpabilitza la gent que ha caigut: qui té hipoteca, perquè en té, i qui paga lloguer, perquè no va fer una hipoteca”
“Un problema d'habitatge crea molta tensió en poc temps”
“Quan l'economia es recuperi, la societat encara trigarà anys a recuperar-se de debò”
Tècnic.
Fernando Díaz treballa com a tècnic en l'àmbit de prevenció de l'exclusió social de Càritas Diocesana de Barcelona i coordina les tasques de l'entitat dins el projecte europeu Sophie. Llicenciat en ciències polítiques, ha treballat a Nacions Unides i a diferents ONG
La salut mental de les persones del servei d'habitatge de Càritas està pitjor que la dels altres usuaris
Fa temps que a Càritas veuen realitats dramàtiques i situacions psicològiques extremes. L'informeLlar, habitatge i salut evidencia el deteriorament de la salut que implica un problema d'habitatge.
Han entrevistat 320 usuaris del servei de mediació de l'habitatge i d'atenció directa de Càritas per veure per primer cop la relació entre habitatge i salut.
És una recerca molt innovadora i dóna resultats que a Càritas ja coneixíem, perquè ho veiem cada dia, però és bo tenir-ne evidència científica. Veiem que la salut mental de les persones del servei d'habitatge està encara més deteriorada que la dels altres usuaris, perquè un problema d'habitatge crea molta tensió en poc temps.
En el sector mèdic es fa molta recerca i no tant en el social. Què és el projecte Sophie?
Cert. És el primer cop que investiguem sobre habitatge i salut. Sophie és un programa de recerca de la Comissió Europea, en què catorze entitats treballem en projectes de política pública, medi ambient, habitatge... Estem fent noves entrevistes per a la segona tongada de l'estudi. Des de Càritas veiem que actuem en la direcció correcta, tot i que el dia a dia ens arrossega.
Es conclou que hi ha una relació directa entre un habitatge en males condicions i una mala salut mental i física.
I que les dones tenen pitjor salut que els homes. Més migranyes i mal d'esquena, perquè el treball de la dona és més precari, més temporal, en economia submergida. La dona du una triple càrrega: família, feina precària i el fet de no poder pagar l'habitatge.
Detecten malnutrició infantil?
Un de cada cinc enquestats afirmen que els nens no esmorzen cada matí i veiem que tenen una ansietat més elevada que el global dels infants de Barcelona. És molt greu. També és preocupant que són criatures que van a urgències més del doble que la resta d'infants, perquè no tenen un pediatra de seguiment.
Vist això, què fan des de Càritas?
Entre altres coses, donar suport amb accions amb què les persones no se sentin assenyalades amb el dit. És el cas de la targeta amb la qual compren menjar en establiments del barri. Han caigut perquè no tenen diners, no perquè siguin culpables de res.
Tenen un sentiment de culpa?
S'ha creat un clima que culpabilitza la gent que ha caigut: qui té hipoteca, perquè va fer la hipoteca; qui està de lloguer, perquè no va invertir en una hipoteca.
Som conscients de la magnitud de la pobresa i l'exclusió?
En som conscients i no volem ser-ho. Ens ho mirem de reüll. Del que no som prou conscients és que en el moment en què l'economia es recuperi, la societat encara trigarà anys a recuperar-se de debò.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.