Un 36,6% dels treballadors, massa formats per al lloc de feina que aconsegueixen
En cinc anys s'ha destruït un 23,8% dels llocs de treball altament qualificats, segons la UGT
L'Estat espanyol encapçala l'índex europeu de subocupació
Mentre que la població ha fet una aposta per formar-se i poder treballar amb millors condicions de sou i feina, el mercat laboral català no ha respost. Així, el 2012, quatre de cada deu persones amb un nivell educatiu alt tenien feines que requereixen un nivell formatiu inferior, segons un estudi de la UGT.
L'Estat espanyol té l'índex més alt de subocupació de la UE, un 35,2%. La mitjana europea se situa en un 21,3% i l'alemanya, en un 18,2%. Catalunya encara supera la ràtio estatal amb un 36,6% de subocupats. La UGT sosté que el problema no és atribuïble a la crisi, perquè les dades no han variat des del seu inici, sinó que és de caire estructural: “És fruit d'un model basat en el treball precari i temporal”, assenyala Laura Pelay, secretària d'estat del benestar i treball del sindicat. Entre el 2007 i el 2012, a Catalunya s'han destruït 148.000 llocs de treball altament qualificats, un 23,8% del total. També sortim perdent en la comparativa europea (39,6%) i l'espanyola (35,2%), i doblem l'alemanya. “Es produeix una fuga de capital humà, format amb diners públics; és una inversió que no retornarà, perquè els que opten per marxar fan carrera i trajectòria vital als països receptors, que sí que els aprofiten”, diu Pelay.
El nivell formatiu de la població activa ha millorat molt aquests cinc anys. Així, s'ha reduït el percentatge de persones analfabetes i que només tenen estudis de primària
(-15,3%). En paral·lel, s'ha incrementat el grup amb estudis d'ESO (2,1%) i educació superior (10,6%).
Tot i que la formació no ha estat el passaport a una feina més qualificada, sí que han aconseguit més feines, incrementant el pes un 6,9% en el mercat laboral. El 0,08% dels altament qualificats han estat expulsats del mercat, contra el 38,7% del grup amb menys estudis.
Pelau remarca: “El fracàs de les expectatives d'aquesta generació no deixa cap al·licient per formar-se a la següent.” El sindicat reclama un canvi del model productiu cap a feines amb un valor afegit més gran.
“Amb qui volem competir?”
Tot i els discursos institucionals que cal dirigir els esforços cap a un mercat laboral d'alt valor afegit, “no es posa en marxa perquè hi ha gent interessada en el model com el del totxo, el turisme de baixa qualitat i el guany fàcil”, assegura Pelay. Mentre que a Catalunya s'han perdut llocs de treball altament qualificats, a Alemanya representen el 21% dels ocupats. “A Catalunya hem de decidir amb qui volem competir, si amb el nord d'Àfrica o amb Alemanya”, afegeix Pelay, que reclama l'impuls de sectors tecnològics i innovadors per millorar l'ocupació.