cultura

Patrimoni

La portalada de Ripoll, en un franqueig postal

La iniciativa s'emmarca en els actes de promoció de la candidatura per declarar el conjunt patrimoni mundial

L'alcalde confia que al juny la Generalitat oficialitzi la candidatura de Ripoll

Tot el correu que durant aquest any 2014 surti de l'ajuntament de Ripoll portarà un segell de franqueig postal dedicat a la portalada del monestir i a la candidatura d'aquest conjunt medieval per ser declarat patrimoni mundial de la Unesco. D'aquesta manera es preveu que entre 40.000 i 50.000 cartes difondran la candidatura de Ripoll al llarg de l'any. El franqueig es va estrenar ahir al costat mateix de la portalada, on els ripollencs van fer cua per poder ser entre els primers que disposaran d'aquest mata-segells dedicat a la portalada.

La iniciativa ha estat impulsada conjuntament per l'Ajuntament i el Cercle Filatèlic i Numismàtic de Ripoll. L'alcalde, Jordi Munell, explica que aquest és un dels actes que es desenvoluparan al llarg de l'any per difondre la candidatura. En els pròxims mesos també s'engegarà una campanya de visualització de la candidatura sobre autobusos i camions del municipi.

Un pas més al juny

Pel que fa a la tramitació del dossier, Munell confia que durant aquest semestre la Generalitat recollirà la proposta de Ripoll com a candidatura única per a Catalunya de l'any 2014. A continuació el dossier de Ripoll s'afegirà al conjunt de candidatures de l'Estat amb l'objectiu d'entrar a formar part de la llista indicativa sobre la qual treballa la Unesco per atribuir el distintiu de patrimoni mundial. L'alcalde es mostra confiat sobre el curs d'aquesta tramitació, perquè bona part dels requisits que demana la Unesco ja es compleixen: “Hem adequat els equipaments entorn de la portalada, s'han fet estudis científics i simposis sobre el valor d'aquest patrimoni medieval; el dossier que transmetrem ara a la Generalitat és practicament el mateix que el que anirà a la Unesco”, explica Munell.

Coincidint amb l'estrena del franqueig, l'Ajuntament ha editat un calendari i una sèrie de postals que s'il·lustren amb les 12 escenes del calendari esculpit als laterals de la portalada. Les postals, que s'han distribuït entre la població i a les escoles de Ripoll, es van segellar ahir amb el franqueig especial.

La candidatura gironina

A Catalunya hi ha actualment sis conjunts monumentals declarats patrimoni mundial per la Unesco, però cap de les comarques gironines. Després dels intents frustrats, anys enrere, de la proposta transfronterera a l'Albera i la del conjunt monumental d'Empúries, Ripoll és a prop d'aconseguir-ho. L'Ajuntament va iniciar els primers tràmits el 2001, però la iniciativa va quedar aturada i només s'ha recuperat amb força aquests últims anys. El 2013, la Generalitat va recomanar a Figueres que ajornés la candidatura del triangle dalinià per centrar-se en les propostes del paisatge del Prioritat (que la Generalitat ja ha avalat) i la de Ripoll.

La portalada del monestir de Ripoll és considerada una obra cabdal del romànic, esculpida el segle XII. Segons explicava ahir a Ripoll l'historiador i arxiver Agustí Dalmau, fins als anys 1600 i 1700 només en gaudien els monjos, ja que la portalada estava situada dins del recinte monàstic. El segle XVIII es va traslladar al lloc on es pot veure actualment.

LA FRASE

El dossier de candidatura que transmetrem ara a la Generalitat és el que anirà a la Unesco
Jordi Munell
Alcalde de Ripoll

LA XIFRA

40.000
cartes.
És el nombre de cartes que es calcula que difondran durant el 2014 la candidatura de Ripoll.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia