El crim oblidat del forner a Pamplona
Un policia i el seu fill van apunyalar i tirotejar Ángel Berroeta dos dies després de l'11-M en una discussió sobre l'autoria d'ETA
De la Peña compleix 20 anys de presó i està només suspès del cos i el fill té el tercer grau
La massacre gihadista de l'11 de març del 2004 a Atocha va instal·lar la convulsió a Euskadi en les hores posteriors. A les 9.35 h, sense recompte oficial de víctimes, el lehendakari Juan José Ibarretxe va ser el primer a comparèixer. “Que no es parli de terrorisme basc. El terrorisme és d'ETA. Son males bèsties, són assassins. ETA està escrivint el seu final”, va afirmar. La pressa va trair Ibarretxe, perquè al vespre el diari Al-Quds al-Arabi recollia la primera reivindicació de l'autoria gihadista. Però el govern de José María Aznar avivava la flama de l'autoria etarra convocant una manifestació amb el lema “Amb les víctimes, amb la Constitució, per la derrota del terrorisme”, equívoc i tendent a insinuar que els autors de l'atemptat pretenien subvertir la carta magna. I això succeïa ja el dia 12 de març.
L'endemà de les manifestacions multitudinàries arreu de l'Estat, el 13 de març, que havia de ser dia de reflexió, el forner Ángel Berroeta atenia la clientela a la seva fleca del carrer Martín Azpilicueta de Pamplona quan, a dos quarts de dues del migdia, va entrar al local María del Pilar Rubio Martínez. La seva intenció no era comprar pa, sinó penjar a la porta del local un cartell amb el lema “ETA no”. Berroeta no ho va acceptar i els dos van acabar discutint sobre l'autoria de l'11-M. “Tu ets un assassí, un etarra”, va etzibar Rubio al forner, membre de Gurasoak, abans de sortir de la fleca i retornar a casa. Allà va trobar el seu marit, el policia estatal Valeriano de la Peña, i el seu fill, Miguel José de la Peña, de 18 anys, i els va explicar la discussió que havia tingut amb el forner. La reacció de Valeriano de la Peña va ser agafar la seva arma reglamentària. La del seu fill, agafar un ganivet. I tots dos van anar a la fleca. Miguel José de la Peña va apunyalar Berroeta al ventre. El policia va rematar la víctima disparant-li quatre trets.
L'Audiència de Navarra no va dictar una sentència fins el juliol del 2005: Valeriano de la Peña va ser condemnat a 20 anys de presó, el fill, a 15 anys i María del Pilar Rubio, a 10 anys. La sentència recollia l'agreujant per als condemnats d'actuar per ideologia. El jurat va certificar el nexe d'Atocha i el crim de Pamplona dos dies després. “[María del Pilar] tenia un motiu per proposar tal acció, donada l'enemistat amb Berroeta i la situació o context en què es va produir: la proximitat dels atemptats de l'11-M a Madrid, la creença de María del Pilar que l'autoria era d'ETA i considerar Berroeta un etarra”.
Mentre el policia De la Peña compleix el novè dels vint anys de presó i no ha estat expulsat del cos sinó simplement “suspès”, el fill ja gaudeix del tercer grau i la mare i detonant del crim està en llibertat. La vídua, María Carmen Mañas, i els seus quatre fills només van cobrar la indemnització els primers anys (el 2011 se'ls devien 100.000 dels 238.000 euros a què obligava la sentència), perquè De la Peña es va separar i va al·legar que la pensió alimentària que havia de passar a la dona deixava el seu sou de policia per sota del salari mínim. Berroeta no ha estat recordat mai en cap acte oficial ni tampoc ho serà dijous que ve en el desè aniversari de l'assassinat.