La vida social
Les Cuineres de Salt
Ambaixadores saltenques
col·lectiu ·
Actualment el formen dinou dones, i fa dotze anys que existeix
Amb el pas dels anys s'han convertit en una icona del municipi
A l'abril participaran al Saló Internacional de Turisme de Catalunya
El col·lectiu Les Cuineres de Salt s'ha convertit, en els dotze anys que fa que existeix, en tot un referent de Salt. Actualment està format per dinou dones que es troben els dimecres a la tarda, cada quinze dies. Si no estan desenvolupant cap projecte, una d'elles sol fer una demostració d'un plat i entre totes el comenten. No és el cas d'aquests dies, en què estan preparant la participació al Saló Internacional de Turisme de Catalunya, a Barcelona, els dies 4, 5 i 6 d'abril. Les cuineres començaran ben aviat a preparar els plats que han decidit oferir als assistents a l'esdeveniment i que són tres: galta de porc amb salsafins, llata de vedella amb bolets i mandonguilles amb sèpia i pèsols. En serveixen tastets, però la quantitat pot arribar a ser gran. “L'any passat van servir unes 600 galtes de porc”, recorda el regidor de la gent gran de Salt, Josep Valentí. En l'última edició de Firatast de Girona van servir uns 4.000 tastets.
Un treball d'equip
Aquesta quantitat de menjar els obliga a posar-s'hi amb temps i, si cal, a fer-ho cada dia, ja que disposen només d'una cuina amb quatre fogons, al local que ocupen al primer pis de la biblioteca Massagran de Salt. Sovint no n'hi ha prou, i han de cuinar a casa o demanar alguna cuina, com per exemple la del mercat o la de Les Bernardes. Una de les primeres activitats que han de fer és coordinar les quantitats, fer els encàrrecs i anar al mercat a buscar els productes. Segons Valentí, les cuineres tenen la implicació dels comerços de Salt. Des d'aquest mandat, també tenen assignació pressupostària als comptes de l'Ajuntament, 6.000 euros. El regidor explica que Les Cuineres de Salt serveixen un doble objectiu. Per una banda, personal: els permet sortir de casa, trobar-se, fer activitats i cuinar. Acaben la temporada cansades, i algunes diuen que ja en tenen prou, “però al cap de quinze dies ja en tornen a tenir ganes”, assegura Valentí. Tenen una segona funció: s'han convertit en unes magnífiques ambaixadores del municipi, a través de la gastronomia i l'ús dels productes de l'horta saltenca. També s'impliquen en l'educació dels infants, ja que organitzen tallers per a nens de primària amb el títol La cuina de les hortes de Salt. De fet, hi ha set centres educatius que hi participen. Per altra banda, col·laboren en actes, com ara les donacions de sang, La Marató de TV3, la Fira Internacional del Cistell... són una colla inquieta que no para de fer xup-xup.