El Fòrum Social Català es consolida al territori
Es triplica el nombre d'entitats que participen a Girona en la jornada sobre lluites, drets socials i alternatives al capitalisme
Sota el lema 'Et toca moure peça!' fan una crida a la participació
El Fòrum Social Català (FSCAT) es consolida més enllà de Barcelona i així ho demostra el nombre d'entitats i públic que van participar ahir al FSCAT Girona. Des de la seva anterior i primera edició, al 2010, s'ha triplicat el nombre d'entitats -un total de 35- del tercer sector, dels moviments socials gironins, que han participat en aquesta jornada. “La crisi s'aprofundeix , s'allarga en el temps i això té una traducció directa en el nombre d'entitats que treballen fent aquella primera assistència, rebent el cop de la crisi, molts cops també substituint la pròpia administració”, afirmava ahir un dels organitzadors del FSCAT Girona, Lluís Sales, que feia una valoració també positiva de l'assistència a les jornades i augurava una propera edició per al 2016.
Sota el lema 'Et toca moure peça!' el FSCAT Girona va reunir entre 350 i 400 participants en la quarantena d'activitats i tallers desglossats en tres eixos temàtics: les lluites, els drets civils i socials i les alternatives al capitalisme. Durant tot el dia, la Facultat d'Educació i Psicologia de la UdG va ser l'escenari d'aquests tallers i la relatoria final, que van anar a càrrec dels periodistes Manel Mesquita, Irene Casellas i Pau Lanao, que van seguir les diverses activitats durant to el dia.
Símptomes d'esperança
La constatació de què la crisi s'allarga i que no hi ha símptomes de recuperació almenys per a les classes populars, són algunes de les conclusions de la jornada on també, per contra, es va destacar que “ hi ha símptomes d'esperança perquè la societat s'organitza cada cop més, es generen espais de contrapoder”, afegia Sales. Com a exemple, alguns dels casos que es van exposar ahir ; des de la moneda social o Fiare -la banca ètica. fins a la mateixa Escudella Solidària, entitat que agrupa gent sense recursos que s'organitza per poder menjar. “De coses petites com l'Escudella Solidària fins a qüestions de gran volada com el Procés Constituent”, deia la periodista Irene Casellas, que sobre l'apartat de les lluites va constatar que “hi ha moltes lluites, a tots nivells”, però que cal encara més és “obrir el ventall” a més participació ciutadana.
El videofòrum entorn del documental Somos Andando sobre els treballadors nicaragüencs, o les retallades en educació i sanitat també tractades en altres tallers, van ser alguns dels exemples escollits per Pau Lanao per denunciar el “malson” actual; del retrocés de trenta anys enrere en drets fonamentals però que, tot i així, “la realitat és que hi ha alternatives“. “El primer pas, però, és que s'agafi consciència del que realment està passant”, afegia Lanao.
Pel que fa a les alternatives al capitalisme, el tercer relator de la jornada, Manel Mesquita, va recollir models econòmics alternatius, monedes socials, el banc del temps i també, una crítica al sindicalisme. “Que actualment el pacte social no és possible” o que “s'ha apostat per una simbiosi de sindicalisme i moviments socials”, són algunes de les conclusions que va relatar Mesquita i que va concloure la seva intervenció destacant una frase de Paulo Freire escrita en el mateix hemicicle de la sala d'actes de la Facultat que presidia la cloenda: “L'esperança es fa indispensable per a l'existència”.
LA XIFRA
LA FRASE
Interès pel procés constituent a Catalunya
La xerrada del professor de dret de la UB, Gerardo Pisarello sobre les perspectives d'un procés constituent a Catalunya va ser una de les que va captar més públic, amb una trentena d'assistents.
Fins a tretze activitats simultànies
La complerta programació del FSC Girona va propiciar que en cadascun dels blocs de dues hores de debat, arribessin a coincidir fins a tretze activitats alhora repartides per les aules de la UdG.
El dinar d'Escudella solidària
El dinar popular va aar a càrrec i benefici d'Escudella Solidària, del barri de Santa Eugènia de Girona que treballa per 'aconseguir l'apoderament de les persones, amb el treball comunitari.
Un fòrum territorialitzat cada dos anys
El fòrum social mundial, nascut a Porto Alegre al 2001, se celebra cada any senar i, des del 2006, cada any parell es fan els fòrums territorialitzats, com el català, que es fa a Barcelona i altres ciutats.
'Cafè amb Llet' i el negoci de la sanitat
Albano Dante editor de la revista Cafè amb Llet, va ser un dels ponents més mediàtics, reunien una quarantena de persones més en una xerrada sobre El negoci de la sanitat a Catalunya.