Política

La manifestació del 25 d'Abril reclamarà a València la unió d'entitats socials per canviar el futur

L'objectiu és crear una xarxa d'entitats que impulse mecanismes de veritable participació ciutadana

Els organitzadors exigeixen que l'efemèride es convertisca en un dia de festa institucional per a tot el País Valencià

Critiquen les polítiques “antivalencianistes” del govern de Fabra

Acció Cultural del País Valencià, les Plataformes en Defensa de la Llei de la Dependència, la Plataforma per l'Ensenyament Públic, la Cimera Social, Salvem el Cabanyal, Ca Revolta i la Societat Coral El Micaleti i Xúquer Viu convoquen la manifestació de la diada del País Valencià el proper dissabte 26 d'abril amb el lema “Recuperem el país! Salvem les persones! El País Valencià necessita un canvi”.

Els organitzadors han volgut mantindre la convocatòria en la data de la diada que commemora la derrota de les tropes austracistes en la batalla d'Almansa, tot i coincidir amb el dissabte anterior a la festa de Sant Vicent. “Aquesta convocatòria és una de les referències històriques i el País Valencià les necessita més que mai”, ha expressat el secretari d'ACPV. Així, Toni Gisbert ha confiat que aquesta data puga convertir-se amb els pròxims governs en una diada de festa per a tot el País Valencià. “Volem que siga una festa oficial per a tot el territori i no una cosa tancada”, ha insistit.

Context preocupant

Com en anteriors convocatòries, els organitzadors han fet una balanç del context econòmic, polític i social en què se celebra l'efemèride. “Preocupant, molt preocupant”, ha qualificat Gisbert. A fil d'aquesta afirmació, ha recordat els nombrosos exemples de polítiques antivalencianistes practicades pel govern d'Alberto Fabra amb agressions constants a la llengua i cultura (censura i tancament de TV3, Catalunya Ràdio i RTVV, atacs a l'ensenyament en valencià i contra la cultura i també al territori .

“El president Fabra i el seu govern governen contra la majoria dels valencians. Per això és un objectiu urgent recuperar el país i salvar les persones. Totes les entitats presents hem oferit sempre diàleg, però ells no fan més que atiar els conflictes”, ha subratllat Gisbert.

No obstant això, Gisbert també ha volgut presentar un bri d'esperança. “El País Valencià necessita un canvi, i ara aquest és cada dia més possible. Perquè l'actual govern valencià representa un model esgotat, que ja no ofereix futur, i que pateix una greu crisi de lideratge. Es tracta d'un govern que només està atent al que mana Madrid, que és incapaç de reclamar el finançament just que la majoria dels valencians exigeix, i que provoca un creixent descontentament en tots els sectors i les sensibilitats ciutadanes”, ha expressat.

Trobada d'entitats

Però més enllà d'aquest context i d'aquesta esperança, la diada d'enguany està marcada sobretot per l'impuls del treball conjunt de les entitats, que es concreta en la convocatòria de la manifestació i també en la de la trobada que tindrà lloc el mateix dia 26 a les 10 h en l'Octubre Centre de Cultura Contemporània, amb l'objectiu de crear una xarxa d'entitats que impulse mecanismes de veritable participació ciutadana. “Cal sumar la voluntat de les entitats amb més capacitat de mobilització en un projecte compartit de treball conjunt i cooperatiu. Hem de treballar molt el tema de la participació ciutadana perquè és el gran dèficit del País Valencià”, ha reivindicat Gisbert. També ha matisat que no es tracta de cap grup de pressió amb vista a les pròximes eleccions autonòmiques.

“No volem substituir el paper partits polítics o sindicats. Volem crear canals de comunicació perquè la veu de la societat valenciana puga ser escoltada, cosa que ara no està passant. I volem fer-ho les entitats amb experiència i coneixement de causa”, ha insistit el secretari d'Acció Cultural. Amb aquest objectiu s'han constituït tres grups de treball: el de comunicació, a càrrec de Pau Caparrós, que crearà la web de la xarxa d'entitats; el d'organització, encapçalat per Ferran Suay, i finalment el de participació ciutadana dirigit per Sandra Obiol. “Volem que la xarxa siga útil, horitzontal i gens burocràtica”, ha explicat Gisbert. El següent pas, serà elaborar una proposta de llei de participació ciutadana.

Col·laboració del BEA

La manifestació serà a partir de les sis de la vesprada. Com a cloenda se celebrarà el tradicional concert del 25 d'Abril. Enguany hi actuaran els Orxata juntament amb Atupa i Tashkenti. També hi participen Assekes, guanyadors del “Dóna la nota”, el concurs de grups musicals de l a Universitat de València que celebra el Bloc d'Estudiants Agermanats cada any. Precisament, enguany el BEA, que compleix el 30é aniversari, s'estrena com a organitzador del concert. “Volem que aquesta col·laboració siga a llarg termini, ja que necessitem que aquests joves estiguen en els futurs quadres cívics”, ha conclòs Gisbert.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.