Mig segle de dissenys nupcials ‘prêt-à-porter'
Pronovias celebra 50 anys amb exhibició, desfilada i festa
Una mostra oberta al públic repassa els seus vestits més destacats
L'empresa va democratitzar el món de les núvies
Hi ha dissenys de Valentino, Mota i Rodríguez
Manuel Mota, creador de la capçalera de Pronovias, des del 1989 fins al seu trist final l'any passat deia que el 2005 fent el vestit de núvia de Genoveva Casanova s'havia donat el gustàs de recrear l'icònic model amb què Grace Kelly es va convertir en l'esposa d'un príncep. Ahir, la bella mexicana (ja divorciada de l'aristòcrata Cayetano Martínez de Irujo) va fer-se fotos al costat del disseny ple de puntes i botonadura (“no puc creure quina cintureta tenia!”) mentre la premsa rosa li preguntava sense èxit per un suposat nou amor del seu ex, la nedadora Melani Costa, que dijous inaugurà una vela terrassa de Martini Racing al moll del Rellotge.
Casanova era la padrina de la mostra que recorre 50 anys de vida de Pronovias, situada al convent dels Àngels i oberta al públic fins dissabte, un dia després de la desfilada i gran festa d'aniversari de la firma, en què no faltarà una model icònica de la casa, Karolina Kurkova.
El gegant dels vestits de núvia va néixer el 1964 (amb el nom St. Patrick, que conserva com a firma empresarial i que avui en dia també és el nom d'una de les seves línies de moda), quan a Alberto Bieveniste Palatchi se li va ocórrer la genial idea de confeccionar vestits de núvia i vendre'ls en botigues pròpies. Va donar inici al prêt-à-porter nupcial que faria furor al món. Palatchi va arribar a Catalunya des de Turquia el 1920 amb una maleta plena de puntes que venia a les dones de l'alta societat.
L'esperit emprenedor l'ha heretat el seu fill, Alberto Palatchi, que ha situat la firma com a líder mundial. Ahir feia d'amfitrió d'un recorregut interessantíssim per la moda nupcial comissariat per la historiadora Charo Mora que escenifica com es va passar de l'alta costura a les peces fetes en sèrie per acabar tornant a buscar la perfecció artesanal. Totes les núvies volen ser especials. També ho va ser Susana Gallardo, la dona de Palatchi, que va sorprendre el seu marit amb un exquisit model fet pel taller de Balenciaga el 1988 amb cos de visó i un abric amb cua sense costures.
No falten els vestits camisers típics de Mota, els dos dissenys que va fer inspirant-se en Kate Middleton, alguns pensats per a famoses com Alejandra Prat, i un Pedro Rodríguez de línies pures del 1974 (el més antic) de la col·lecció Antoni de Montpalau. Ja en el XXI hi col·laborarien altres creadors com Valentino. Hi ha un vestit trinxera, amb pantaló, molts de catifa vermella i fins i tot estil Maria Antonieta. És el que té la democratització.