cultura

La Calòrica guanya el vuitè premi Quim Masó amb ‘Bluf'

L'obra, escrita per Joan Yago, ha estat escollida entre les 48 propostes presentades aquest any

El jurat valora que és “una comèdia viva, estranya, dotada d'humor negre i elements dramàtics”

“Un compendi d'històries entrecreuades sobre personatges que decideixen canviar de vida i sortir a buscar la felicitat. Persones que desitgen viure la vida d'un heroi de pel·lícula, però que comencen a fer-se grans i s'adonen que la vida que ells havien somiat no és la que tenen.” Així defineix Joan Yago l'obra titulada Bluf, de la qual és l'autor, que ha estat seleccionada com a mereixedora del vuitè premi Quim Masó a nous projectes de producció teatral, que es va lliurar en un acte celebrat ahir al vespre a la sala La Planeta de Girona. L'escriptor Josep Maria Fonalleras i la cantant Nina van amanir la cerimònia d'entrega dels premis.

Bluf és el cinquè projecte de La Calòrica, companyia teatral que va néixer l'any 2010 gràcies a un grup de llicenciats de l'Institut del Teatre de Barcelona, l'equip artístic de la qual el formen Joan Yago (dramatúrgia), Israel Solà (direcció), Xavi Francés, Aitor Galisteo-Rocher, Esther López, Marc Rius i Júlia Truyol (intèrprets). Entre els anteriors treballs, destaquen La nau dels bojos (premi Adrià Gual 2012) o Feísima enfermedad y muy triste muerte de la reina Isabel I (premi del jurat i del públic al Festival Escènica de Foios).

Ramon Simó (director del Festival Grec), com a portaveu del jurat –format pel director Sergi Belbel (autor teatral), Andreu Gomila (crític), Pere Puig (director teatral i de La Planeta), Josep Domènech (Bitò Produccions), Josep Sánchez (director del Teatre Municipal de Girona), Josep Maria Miró (guanyador de la setena edició dels Premis Quim Masó) i Guillem Terribas (Llibreria 22) com a secretari– va voler destacar “la qualitat de les propostes finalistes”, entre les que hi havia Uritorco, de la Companyia Hongaresa de Teatre, escrita per Paco Zarzoso i Lluïsa Cunillé, i La tortuga de califòrnia, un text de Daniela Feixas per a l'Associació Cultural per la Renovació Teatral (ACRT). Simó també va avançar que l'obra guanyadora és “una comèdia viva, estranya, dotada d'humor negre amb elements dramàtics, que beu del pop i la novel·la gràfica nord-americana”. Pel que fa a l'argument, se sap que, entre altres aspectes, és un muntatge on es podran veure molts personatges –només representats per cinc intèrprets–, entre els quals destaquen una abella que dirigeix una multinacional i unes aficionades a les motos lesbianes.

A l'entrega del premi, el seu autor, emocionat, va declarar que esperen que l'obra no sigui realment un bluf quan s'estreni.

LES XIFRES

5
intèrprets calen per encarnar tota la sèrie de personatges que apareixen en aquesta obra.
48
produccions teatrals són les que han aspirat aquest any al premi, onze més que en l'edició passada.
50.000
euros és la dotació del premi, a més de l'estrena a Temporada Alta 2014 i la representació al Grec 2015.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia