justicia
La comunitat jueva denuncia 17.000 piulades antisemites
Aporta a la fiscalia la identitat de cinc internautes, a qui acusen d'injuries i d'incitació a l'odi dels jueus
El triomf del Maccabi de Tel Aviv contra el Real Madrid de bàsquet va desfermar els insults a Twitter
Les comunitats jueves de Catalunya i de l'Estat espanyol van presentar ahir a la fiscalia de Barcelona una denuncia contra cinc internautes per haver fet greus piulades antisemites. Els representants de les entitats van assegu-
rar que “malauradament, aquestes piulades són habituals”, però, el triomf del Maccabi Electra de Tel Aviv contra el Real Madrid en l'eurolliga de bàsquet, diumenge passat, va desfermar la xarxa social de Twitter i van comptabilitzar fins a 17.692 tuits o retuits anònims amb l'etiqueta #putosjudios.
La denúncia és dirigida al fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, perquè resolgui quina fiscalia n'és la competent per investigar. A Barcelona, hi ha la primera fiscalia especialitzada contra els delictes d'odi i discriminació de l'Estat espanyol, que encapçala el fiscal Miguel Ángel Aguilar. En l'escrit, signat per onze entitats jueves i israelites, exposen que aquesta allau de piulades antisemites va crear una “greu alarma social”.
Hi afegeixen que, alertats per l'habitual negativa de la cort federal de Califòrnia, malgrat les comissions rogatòries internacionals formulades per jutges i tribunals espanyols, per requerir a l'empresa Twitter, que té allà la seva seu, que faciliti les dades dels usuaris anònims que “cometen delictes amb total impunitat a la xarxa”, han pogut identificar cinc persones perquè en el seu compte estan amb noms i cognoms i hi ha fotografies.
Aquests cinc internautes denunciats són: Víctor Guerrero Fernández (amb el nom d'usuari @victorgf_10), Sara, de Madrid (amb el nom @sarura13), Daniel, d'Alcalá de Henares (que usa el nom @RdeReckless), Sergio De Frutos (que és l'usuari @sergidefrutos) i Guillermo de Alcázar (amb el nom @alca10597).
Amb aquestes identificacions, els denunciants sol·liciten que siguin investigats i detinguts per la policia, espanyola i que s'intenti identificar la resta de tuitaires xenòfobs. Els denunciants demanen que els cinc identificats, i els que es pugui identificar, siguin imputats pels delictes d'injúries greus amb publicitat, contra les llibertats públiques i incitació de l'odi i d'enaltiment del terrorisme.
El president de la Comunitat Israeliana a Barcelona, Uriel Benguigui, va afirmar ahir que els jueus a l'Estat espanyol han estat “plegats de braços” durant molt de temps davant l'“antisemitisme flagrant” que, segons la seva opinió, domina en la societat, però que arran de l'onada d'expressions antijueves de diumenge passat han decidit “dir ja n'hi ha prou”. Benguigui va advertir que, d'acord amb estudis internacionals, l'Estat espanyol és “el tercer país més antisemita” del món.
Antoni Florido, president de l'Associació Catalana d'Amics d'Israel, va considerar que “no es pot veure el discurs de l'odi amb normalitat”; per això va demanar que es castigui les persones que van secundar aquest “esclat horrorós” d'antisemitisme. En aquest sentit, el ministre de l'Interior espanyol va assegurar que també investigarà aquest cas d'antisemitisme.
LES FRASES
LA DATA
LA XIFRA
El 60% dels tuiters comenta mentre veu TV
Sis de cada deu usuaris de Twitter a l'Estat utilitzen aquesta xarxa social mentre veuen la televisió, tot i que la xifra augmenta fins a més de vuit si el programa s'emet en directe. Aquestes dades es desprenen d'un estudi elaborat per Spain Consumer Behaviour Research, que també apunta que el 60% d'usuaris comenta sobre esdeveniments quan en realitat no els està veient. A més, el 90% dels que han llegit aquests tuits reacciona als comentaris i veu el programa si no l'està veient, busca informació o comparteix contingut sobre ell. Pel que fa als dispositius des dels quals interactuen, en un 94% dels casos ho fan des del seu telèfon intel·ligent, un 81% des de la tauleta i un 74% de les vegades que comenten ho fan des d'un ordinador portàtil.