Ada Colau, la desitjada
Una plataforma ciutadana vol que encapçali una llista electoral
La proposta és encara incipient i hi ha problemes d'interlocució amb alguns dels participants
L'activista ja ha refusat altres propostes
I ara què farà Ada Colau? Aquesta és la gran pregunta que es feia tothom el dia que es va saber que havia comunicat als seus companys de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) que deixava la primera línia del moviment, no pas el moviment en si. En la carta, la que ha estat la cara visible del moviment per un habitatge digne des de la seva fundació, ara fa cinc anys, afirmava textualment: “No fitxaré per cap partit polític; és cert que, en diferents ocasions, diferents partits m'ho han proposat.” La possibilitat de veure Colau encapçalant un projecte polític –no pas un partit polític– podria ser ben viva. Només caldria que el grup de persones i col·lectius que n'han parlat la convencin. Aquest és un grup heterogeni, del qual formen part gent del Moviment 15-M, de Procés Constituent o vinculats a l'Observatori pels Drets Econòmics Socials i Culturals (DESC). De fet, en alguna de les trobades hi han participat Jaume Asens i Gerardo Pisarello, del DESC, tot i que Asens va negar-ho ahir. I Colau no va contestar a les trucades d'aquest diari.
Les diferents fonts consultades coincideixen a indicar que Colau no ha pres encara cap decisió. De fet, els impulsors es troben amb problemes d'interlocució amb alguns dels grups amb què s'ha contactat i, per exemple, la CUP ha ajornat qualsevol decisió fins al juliol. Mentrestant, Colau sí que ha refusat una oferta per encapçalar la llista d'ICV-EUiA. L'activista, doncs, és coherent amb el que va escriure en la carta: no vol encapçalar una llista de partit. Ara, en l'escrit també deia: “Al mateix temps [després d'afirmar que no fixaria per un partit polític clàssic], cal impulsar altres espais de confluència on unir forces per canviar les regles del joc.”
Sumar ICV-EUiA i les CUP
Aquesta plataforma electoral, però, treballa amb la intenció de sumar adeptes. D'aquesta manera, els ideòlegs de l'operació veurien amb bons ulls sumar ICV-EUiA i les CUP. De fet, fonts de les Candidatures d'Unitat Popular han explicat que no tindria cap sentit presentar-se contra Colau, i més quan una part del vot dels cupaires a Barcelona en les darreres eleccions catalanes no va venir pas de sectors netament independentistes, sinó més vinculats als moviments socials, vist el perfil de David Fernàndez.
En aquesta jugada política també s'hi encaixa el Moviment Barcelona, creat en el seu dia per l'ara ja expresident del grup del PSC Jordi Martí per vertebrar la seva candidatura a les primàries. Martí no només està al cas de les intencions de Colau, sinó que voldria utilitzar el Moviment Barcelona per articular una gran coalició d'esquerres amb l'antiga portaveu de la PAH amb un paper crucial. Martí ja s'ha reunit amb el líder d'ICV-EUiA, Joan Herrera, i gent d'ERC.
Tot i això, la possibilitat que ERC se sumi a una gran coalició contra l'actual alcalde i cap de llista de CiU, Xavier Trias, és complicada un cop el portaveu dels republicans a Madrid, Alfred Bosch, ha fet el pas de presentar-se a les primàries del partit.