Societat

Solidaritat

La Universitat de Lleida incorpora la pobresa en el programa de diversos graus

L'assignatura més dura

La UdL ha impartit per primer cop aquest curs ensenyaments sobre les causes de la pobresa com a matèria lectiva en diversos graus

El contingut s'adapta segons si es tracta d'estudis de dret, infermeria o agrònoms

Diuen que hi ha coses que només s'aprenen a la universitat de la vida, però per a segons què va bé anar-hi una mica preparats. Quan els futurs infermers i infermeres estiguin exercint la seva professió es trobaran pacients d'extrema pobresa amb necessitats i actituds sensiblement diferents a les de la resta; el mateix els passarà als futurs advocats, mestres, o fins i tot als enginyers agrònoms, que es mouran en un sector que és clau per entendre els desequilibris alimentaris del planeta. Aquest curs, per primer cop, la Universitat de Lleida ha introduït les causes de la pobresa dins les classes de la universitat. Amb la col·laboració de docents que s'han volgut sumar a la iniciativa, el programa pilot Aules contra la pobresa ha portat a set assignatures dels graus de medicina, infermeria, fisioteràpia, dret i economia, turisme i enginyeria agrària dos crèdits de docència reglada i, per tant avaluable, sobre la pobresa. El curs vinent s'espera incorporar aquesta iniciativa a la resta de graus.

Aquest dijous, el programa pilot va tenir la col·laboració com a professor convidat de l'economista Arcadi Oliveras, que va impartir una classe a la Facultat de Dret i Economia. Hi van assistir més d'un centenar d'alumnes de tres assignatures diferents (dret cooperatiu, dret internacional econòmic i fonaments de la gestió turística) dels graus de dret i turisme, i al llarg de tres hores van poder escoltar i reflexionar sobre les idees d'Oliveras al voltant de les causes de la pobresa estructural mundial i també de la crisi econòmica actual. “No estic d'acord en tot el que diu, però ho trobo molt interessant”, va comentar a aquest diari l'Adrià, un alumne de dret internacional, durant els vint minuts de pausa de la classe. “Algunes coses les hem treballat prèviament al curs i ara està molt bé veure-les des d'aquest punt de vista”, va comentar al seu costat en Marc, alumne també de dret. L'alumnat de turisme també ho va trobar interessant. “Algunes coses són realment sorprenents i val la pensa saber-les”, van dir la Maria i la Núria, dues estudiants del grau de turisme.

La professora de dret internacional Núria Camps, que ha prestat el seu temps de classe per als dos crèdits sobre la pobresa, es va mostrar encantada de l'experiència: “És un complement molt útil i per descomptat que tindrà continuïtat el curs vinent”, va dir durant el descans.

La sessió va ser introduïda per Àngels Sendra, que és la coordinadora tècnica de l'Oficina de Desenvolupament i Cooperació (ODEC) de la UdL. Sendra treballa a favor de la cooperació des de l'època de les manifestacions i acampades del moviment reivindicatiu del 0,7% als anys vuitanta i noranta, i ara des de l'oficina de la UdL assessora els alumnes interessats en la cooperació nord-sud, gestiona beques per a estades en països del Tercer Món i coordina projectes de solidaritat de la universitat amb el Tercer i Quart Món.

Ara, en col·laboració amb la Comissió 3.4 (que aplega tres entitats de Lleida que col·laboren amb el Quart Món: Càritas, la Federació Catalana de Voluntariat Social i la Coordinadora d'ONGD de Lleida), ha impulsat el programa pilot Aules contra la pobresa, que situa el coneixement i la sensibilització sobre la pobresa no en la perifèria de la vida universitària, sinó en el nucli central de l'activitat acadèmica. Divendres, la UdL i la Comissió 3.4 van signar el conveni per mantenir i impulsar la iniciativa. “Aquest curs han passat pel programa prop d'un miler d'alumnes (uns 400 a infermeria, 150 a Etsea, més de 200 a medicina, més d'un centenar a dret i economia), i amb la col·laboració dels docents s'espera que s'estengui el curs vinent a tots els graus”, va calcular Sendra, que quan no hi ha professor convidat, com ara Oliveras, s'encarrega d'impartir ella mateixa la matèria d'uns crèdits que, no tant pel que cal estudiar sinó per la realitat que descriuen, són uns dels més durs de la universitat.

La fam al món
Des de la pirateria somali fins a la crisi bancària a Europa, Oliveras va oferir dijous una interessant conferència als alumnes de dret i turisme del programa ‘Aules contra la pobresa' sobre les causes de la fam al món
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia