La portada censurada d'‘El Jueves' ja ha provocat la sortida d'una desena d'humoristes
El periodista Iu Forn, actualment al consell de redacció, abandona la publicació després de 22 anys
El Sindicat de Periodistes i CCOO critiquen la “censura imposada per RBA” i se solidaritzen amb els dibuixants
Després de 22 anys com a col·laborador i 5 anys formant part del consell de redacció, amb tot el dolor deixo @eljueves. Estic molt trist
— iu forn (@iuforn) June 6, 2014
El periodista Iu Forn ha anunciat aquest divendres a la tarda que també abandona El Jueves després de l'escàndol per la censura de la portada que feia broma sobre el relleu a la monarquia entre el rei Joan Carles I i seu fill Felip de Borbó.
“Després de 22 anys com a col·laborador i 5 anys formant part del consell de redacció, amb tot el dolor deixo El Jueves. Estic molt trist”, ha assenyalat Forn en una piulada a Twitter.
Després de 22 anys com a col·laborador i 5 anys formant part del consell de redacció, amb tot el dolor deixo @eljueves. Estic molt trist
— iu forn (@iuforn) June 6, 2014
D'aquesta manera, ja són deu els membres i col·laboradors que han abandonat la publicació satírica després de la retirada de la portada presumptament censurada per l'editora de la revista, RBA. Es tracta dels exdirectors Manel Fontdevila i Albert Monteys, i els dibuixants Guillermo, Bernardo Vergara, Manuel Bartual, Isaac Rosa, Paco Alcázar, Luís Bustos i Mel Prats.
La revista va arribar ahir dijous als quioscos, un dia més tard de l'habitual, amb una nova portada en la que es veia el líder de Podem, Pablo Iglesias, sota el rètol “Ha nascut una estrella”.
La versió oficial de la revista és que el dibuix en el qual surt Iglesias era el que havia de sortir des d'un primer moment. Arran de l'abdicació del rei el dilluns es va voler canviar per la polèmica portada, que es va arribar difondre a través de les xarxes socials, però no hi va haver temps d'imprimir-la.
En canvi, diverses persones vinculades a la redacció han denunciat que l'editora va fer retirar 60.000 exemplars ja impresos amb la portada censurada, en la que es veia una caricatura del rei amb el nas tapat amb una pinça lliurant una corona empastifada i envoltada de mosques al príncep, que la rebia amb recança.
Alguns dels humoristes i ninotaires que han decidit deixar la històrica capçalera –fundada el 1977– han argumentat que ho fan en desacord per l'autocensura imposada per RBA.
Fontdevila explica al seu compte de Twitter que deixa la revista perquè no pot “mantenir una relació amb un editor que ha canviat els termes” acordats. Un altre dels humoristes sortints, Manuel Bartual, ha lamentat que la decisió de la retirada de la revista no ha estat externa, sinó de l'empresa editora. En la mateixa línia, que l'actuació de l'empresa suposa “un canvi d'escenari que seria un precedent molt greu”. El també exdirector de la revista Albert Monteys ha indicat que la seva dimissió es deu a “la prohibició expressa d'RBA de parlar en portada de la Casa Reial”.
El grup editorial ha declinat de moment fer cap comentari sobre el canvi de portada i la situació creada a la revista.
De la seva banda, CCOO i el Sindicat de Periodistes de Catalunya (SPC) s'han solidaritzat amb els dibuixants de la revista i han criticat la “censura imposada per RBA”.