cultura

‘Makinavaja' estima Txékhov

Pere Arquillué protagonitza un drama de perdedors, dirigit per Portaceli al Grec

La directora Carme Portaceli feia dos anys que perseguia la manera d'estrenar Krum (la crosta) en català. L'obra de l'autor israelià més controvertit, Hanoch Levin, parla de personatges perdedors que remeten als còmics de Makinavaja, a la qual cosa s'ha de sumar “l'alçada poètica de Txékhov”, comenta la directora. Avui s'estrena al Mercat de les Flors. S'hi estarà fins dissabte. Afortunadament, aquesta peça, protagonitzada per Pere Arquillué i amb una desena d'actors contrastats acompanyant-lo, farà estada al Lliure, el curs vinent. És la mateixa operació d'un altre drama sublim que va defensar Portaceli: La nostra classe, del polonès Tadeusz Slobodzianek (Grec, 2011).

Per la directora, l'autor, que va morir als 55 anys amb 75 obres escrites, és un “Lorca israelià”. Tot i això, els personatges són universals. No apareix per enlloc el rerefons polític tan marcat entre palestins i israelians. Es parla d'un escriptor frustrat que no aconsegueix publicar el primer llibre. El Crosta torna a casa per mirar d'explicar la història de la seva vida. No ha fet res de bo durant anys. I tot sembla indicar que els seus companys de barri tampoc han millorat, ni hi ha indicis de canvi. Aclaparadorament nihilista. La peça imagina que el retrobament es produeix al cap del Crosta.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.