Política

Un ple per a tràmits

Els dos grups de l'oposició (ERC i AxLl) sostenen que el govern de CiU s'ha dedicat durant aquest mandat i el passat a desenvolupar els projectes que el govern anterior de l'Entesa (ERC, ICV-EUiA i PSC) va iniciar

AxLl critica que el grup de CiU “defuig la discussió política” i només porta al ple temes que hi han de passar obligatòriament

L'aclaparadora majoria del grup de CiU en el ple de Llagostera (onze dels tretze regidors que hi ha al municipi) ha marcat en gran mesura el mandat. A més, els dos grups de l'oposició han canviat els seus regidors. ERC ho ha fet dues vegades. Va començar el mandat Jordi Noguera, que més tard va cedir per motius personals la seva acta de regidor a Neia Comas, que ja havia estat regidora en mandats anteriors. També els motius personals van dur Comas a deixar el càrrec i a ser substituïda en aquest cas per Àlex Puig, que fa dos mesos va accedir així per primera vegada a un càrrec polític al consistori. L'altre grup, Alternativa per Llagostera (AxLl), es presentava per primera vegada a les eleccions amb aquestes sigles, però estava format per la gent d'ICV-EUiA. El canvi va ser un intent, segons expliquen, d'aglutinar persones de sensibilitat política semblant a la seva però que no se sentien còmodes sota les sigles d'ICV i EUiA. Va iniciar el mandat com a regidor l'exalcalde Lluís Postigo. Passats dos anys va deixar el càrrec en mans de l'actual representant d'AxLl, David Parrón. Es tractava, segons afirmen, d'un relleu pactat ja a l'inici del mandat.

Els perfils com a opositors dels dos grups són significativament diferents. L'oposició d'AxLl és més crítica que la que fa ERC, que ha optat per una estratègia no tant de desgast del govern com de deixar fer i intentar donar una pinzellada pròpia a allò que s'aprova per ple. Uns i altres, però, critiquen que els plens són poc substanciosos i interessants. Els d'AxLl pensen que hi falta debat polític i que només s'hi porten temes que obligatòriament han de passar per ple. Ho atribueixen a una falta de voluntat del govern de mantenir debats polítics, i que quan intenten provocar-lo el govern contraresta els arguments polítics amb arguments estrictament tècnics. Segons els càlculs de Parrón, des de l'inici del mandat AxLl ha presentat 28 mocions, de les quals se n'han aprovat la meitat.

Per la seva banda, els republicans admeten que tenen una bona relació amb l'equip de govern tot i que es mostren disconformes amb algunes de les seves actuacions. Asseguren que fan una oposició “constructiva” i admeten que aquest tarannà és tingut en compte: “Fem oposició en positiu, i sentim que ells [el grup de CiU] se n'adona i en fa un retorn també en positiu, incorporant algunes de les nostres propostes”, admet Puig. Hi ha crítiques, però. I una de les principals és la inconcreció de projectes de futur: “Van al dia i no hi ha cap previsió de projectes per als anys vinents, així que el proper equip de govern haurà de començar de zero.” Consideren també que el govern de CiU no ha endegat projectes propis significatius, sinó que s'han limitat a desenvolupar els que venien del govern d'Entesa (del qual formaven part) i adaptar-los només a la seva manera de fer, que discuteixen. Un punt de vista semblant el tenen els d'AxLl. Un exemple és el centre cultural Can Roig. Tant ERC com AxLl pensen que s'hauria d'haver convertir en el centre neuràlgic de les activitats culturals i per a les entitats del poble. Un lloc on agrupar les activitats que ara estan disseminades, com per exemple els cursos i tallers. Diuen que l'equipament actual no compleix aquest paper. Pel que fa a les coses que el govern ha fet bé, tots dos grup admeten que n'hi ha, tot i que en alguns casos critiquen l'oportunitat de les actuacions i que hagin passat per davant d'altres que consideren més prioritàries. Un exemple de projecte que tant per ERC com AxLl “ha quedat bé” és el del centre d'interpretació de Can Caciques, estrenat recentment. Pensen, però, que els diners es podrien haver invertit en d'altres necessitats “més prioritàries”, com per exemple ampliar les ajudes als usuaris de la llar d'infants.

Població
8.300 (2011)
Superfície
76 km²
Densitat de població
109,21 hab./km²
Grups del govern
CiU:
1.979 vots (62,45%) 11 regidors
Grups de l'oposició
ERC:
382 vots (12,05%) 1 regidor
AxLl (Alternativa per Llagostera)
300 vots (9,47%) 1 regidor
Participació en les municipals del 2011
Cens: 5.516 Vots: 3.227 (58,50%)

Àlex Puig ERC

El grup que representa Parrón pensa que els consell municipals de participació estan infrautilitzats, i que no es fa prou per promoure la participació dels veïns en la gestió. Pel que fa a la cisterna que s'ha construït a Mas Pinet, volen que s'incorpori a la xarxa pública i que no sigui només per a moments excepcionals; també volen posar fi a la privatització de l'aigua. Critiquen que s'hagi aturat l'execució del pla de barris. Pensen que el govern no ha collat prou la Generalitat per desenvolupar-lo. Dels horts socials, creats recentment, pensen que no fan la funció social que els pertocaria perquè “no se sap a quanta gent arriben ni a qui”, argumenten. Pensen, a més, que no és l'espai més adequat per a l'activitat, i que el lloguer que es paga és excessiu.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia