Cinc famílies de l'Hospitalet podrien perdre la plaça escolar pel falsejament del padró
Els infractors s'havien empadronat de manera fraudulenta prop de les escoles que els interessaven
La preinscripció escolar va ser per a l'Ajuntament un procés satisfactori, ja que el 84% de les famílies va aconseguir plaça en l'escola que havien escollit en primera opció i un 93% van poder-ho fer en una de les opcions escollides. Però l'Ajuntament va rebre diverses instàncies que alertaven de possibles fraus d'una vintena de famílies per aconseguir plaça en alguna escola que no els corresponia per zona educativa. La proximitat al domicili és un dels principals criteris per accedir als centres educatius.
El consistori va estudiar el cas de les famílies, amb un procediment administratiu que va incloure entrevistes i visites de la Guàrdia Urbana. L'objectiu era que les famílies aportessin proves que demostressin que el domicili que havien fet constar en el moment de la inscripció era el real. La majoria dels sospitosos d'haver comès frau van poder demostrar que les dades eren correctes, però es van detectar irregularitats pel que fa a cinc famílies. Quatre de les quals viuen en barris diferents dels que havien al·legat en la preinscripció, i la cinquena no resideix ni tan sols a l'Hospitalet. En aquest cas, l'Ajuntament l'ha donat de baixa en el padró, i tots cinc casos els ha notificat al Departament d'Educació de la Generalitat, que és qui ha de resoldre si els retira la plaça escolar aconseguida fraudulentament. A banda, l'Ajuntament està estudiant si tres famílies més també han comès frau, però el cas no ha arribat encara a mans del Departament d'Educació. En cas que la Generalitat així ho consideri i retiri les places a les famílies infractores, el seu lloc l'ocuparan nens que han quedat en llista d'espera.
Aquests fraus en el padró no estan concentrats en un barri o en una escola determinada, sinó que estan repartits per la ciutat. I segons el consistori, les famílies intentaven inscriure els seus nens tant a escoles públiques com a escoles concertades.
Un precedent a Badalona
No és el primer cop en aquest període de matriculacions que es detecten fraus en el padró per accedir a una escola determinada. Ha passat també a Badalona, on l'Ajuntament acusa dues famílies de no viure al domicili que consta al padró municipal. Aquestes famílies volien accedir a una escola concertada del centre de la ciutat, el Maristes Champagnat. A banda d'aquests dos casos, el consistori havia estudiat, prèviament, nou famílies més. Vuit de les quals es van descartar ràpidament, mentre que la novena va haver de presentar al·legacions fins que es va arxivar el cas. La investigació va començar arran de la denúncia d'un particular, que assegurava que onze famílies havien falsejat el domicili.