L'Ajuntament de Barcelona fa tancar 49 clubs cannàbics
La Guàrdia Urbana ja n'ha precintat tretze, set més han fet cas de l'ordre i la resta han de baixar la persiana els pròxims dies
El consistori ha fet 145 inspeccions a sengles establiments en dos mesos
L'Ajuntament de Barcelona estreny el setge a les associacions cannàbiques. Des que a mitjan juny el consistori va anunciar la prohibició per obrir-ne de noves durant un any mentre dissenya una ordenança sobre el tema –prohibició paradoxal perquè a hores d'ara, per obrir-ne una només cal comunicar-ho al consistori, però no fa falta cap permís–, la Guàrdia Urbana ha fet inspeccions a les 145 associacions d'aquest tipus que té localitzades a Barcelona –95 més de les que li constaven a finals del 2012–, i ha dictat ordres de tancament contra 49, set de les quals van optar per obeir, mentre que tretze més van ser precintades entre dimarts i ahir. Les altres 29 o tanquen en els pròxims dies o també seran precintades.
El tinent d'alcalde –i aquests dies alcalde accidental– Joaquim Forn va explicar ahir que al centenar d'associacions restants també se'ls han obert expedients, però que es resoldran al setembre. “S'han prioritzat els casos més greus”, va dir. Que són, d'una banda, els de les entitats que havien obert sense la pertinent notificació al consistori, i de l'altra els de les que han concitat més queixes veïnals per molèsties, que sovint tenen a veure amb “emissions de gasos i olors que poden perjudicar la salut”, en paraules de l'inspector de Ciutat Vella, Benito Granados.
Ciutat Vella és, de fet, el districte amb més clausures: setze, sis de les quals acatant l'ordre de tancament i les altres deu, precintades. De la resta d'entitats ja sentenciades, deu són a l'Eixample; set, a les Corts; cinc, a Horta-Guinardó –tres de les quals ja també estan precintades–; tres, a Sant Martí i a Sarrià-Sant Gervasi; dues, a Gràcia i a Sant Andreu, i una, a Sants-Montjuïc.
Entre les irregularitats que motiven les ordres de tancament hi ha des de la presència de menors o l'ús del local com a punt de subministrament de traficants que venen al carrer, fins a la manca de sortida de fums, passant pel funcionament com a bar sense llicència. I també la venda a turistes amb l'únic requisit previ de fer-los omplir una fitxa. Aquests clubs poden facilitar petites quantitats de cànnabis als socis per al consum propi i sense ànim de lucre. Però el fet que en venguin també a gent de pas a la ciutat “s'apropa molt al que podria ser tràfic de drogues”, entén Granados.
El dispositiu Sàtiva, que així s'ha batejat la roda d'inspeccions, s'integra en l'estratègia municipal de posar fre a la ràpida proliferació d'aquestes associacions. Ahir mateix, PP i PSC van retreure al govern municipal la laxitud de l'actual norma municipal, que en permet –o en permetia, fins la suspensió del juny– l'obertura sense autorització prèvia. Ara, en paral·lel a la redacció de la nova
ordenança que vol endurir els requisits, el Departament de Salut també treballa en una legislació restrictiva de l'activitat d'aquestes associacions. Segons va publicar El País, en l'esborrany que el govern vol negociar a partir del setembre amb els grups parlamentaris, l'accés als clubs es limita a residents i majors de 21 anys, i es prohibeix servir marihuana a cap soci fins que faci 15 dies que estigui inscrit.
La Federació d'Associacions Cannàbiques Autoregulades de Catalunya (FEDCAC), que fa temps que demana una regulació del sector –i el president de la qual va ser detingut al juliol en una operació contra un d'aquests clubs per blanqueig de capitals–, es considera víctima d'una persecució. Ahir va acusar l'Ajuntament d'haver ordenat els tancaments “sense haver acreditat cap dels fets denunciats, prescindint absolutament del dret a la presumpció d'innocència i ignorant les normes bàsiques del procediment administratiu”. Un dels clubs precintats ha presentat una querella contra els tres alts càrrecs del consistori que firmen l'ordre de tancament.