Societat

Empaitada d'ànecs a Roses sota supervisió d'un notari

El Col·legi d'Advocats de Barcelona va fer aixecar acta per comprovar que no es fa mal als animals

L'acte és un dels més tradicionals de la festa major i ahir va atreure milers de persones a la platja

L'empaitada d'ànecs de la festa major de Roses es va fer ahir sota la supervisió del notari del municipi, a instàncies de la comissió de protecció dels drets dels animals del Col·legi d'Advocats de Barcelona, que vol comprovar si es maltracta els animals. Segons el notari de Roses, Carlos Pons, la seva feina ahir era “constatar la forma en què es practica la recuperació dels ànecs”. “Deixaré constància que no hi ha hagut animals usats com a trofeu i que en el cas dels nens, els ànecs eren de plàstic. També, que una vegada recuperats del mar, els ànecs es netegen amb aigua dolça i s'introdueixen degudament en caixes”, deia.

L'edició d'aquest any de l'empaitada ha estat envoltada de polèmica i les veus contràries han arribat també d'associacions animalistes i d'ICV. Una vintena d'activistes van protestar contra l'acte. Natàlia Ricart n'és la portaveu i deia: “Per molt que un advocat consideri que això està bé, realment no ho està. No és necessari jugar amb un animal d'aquesta manera, tallar-li les ales perquè no voli o fins i tot algunes petites ferides perquè no fugin de la gent. Els ànecs estan espantats”. Demanen que es deixi de fer.

L'empaitada d'ànecs és un dels actes més multitudinaris i més tradicionals de la festa major de Roses. Ahir, segons xifres de l'organització, unes 500 persones van participar-hi i dues mil més estaven mirant des de la sorra de la platja o des de l'espigó. Joan Prats, portaveu de l'Associació d'Amics de les Festes i Tradicions de Roses, entitat organitzadora, en feia una valoració molt positiva. I recordava que el 2018 se celebraran cent anys des que es té constància de la festa. Sobre la polèmica generada va respondre: “Hem de deixar clar que tots els ànecs s'han tornat a recollir i que no donem l'animal com a premi. Els que protesten no tenen arguments”.

L'Esteve, de Roses, és un dels participants que va empaitar un dels 50 ànecs que es van deixar anar al mar i deia: “Trobo normal la protesta. Diuen que estan espantats i s'estressen. I és cert que tenen por però no és cert que els maltractem. Jo no li he fet cap mal i no vull que el matin ni li facin res”, deia. L'Esteve està a favor de fer una consulta popular per decidir si s'ha de seguir fent aquesta activitat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.