Unitat davant de l'Estat
El govern i els partits sobiranistes es refermen en el 9-N, tot i el vet del TC
Acorden l'estratègia a seguir i es comprometen a avançar amb discreció
Eviten tractar de les plebiscitàries fins a esgotar tots els camins
La cimera més decisiva del procés, la més llarga, va acabar amb una escenificació de la unitat davant de l'hostilitat de l'Estat i un pacte de silenci sobre l'estratègia a seguir per sorprendre l'adversari. “Anem endavant, anirem endavant i a més a més ho farem junts”, va sentenciar Artur Mas. El govern i els líders dels partits sobiranistes van reeditar la imatge del pacte del 12 de desembre de l'any passat, el de la data i la pregunta de la consulta, amb una compareixença conjunta al Palau de la Generalitat. Era un missatge dirigit a Mariano Rajoy: el procés avança malgrat la suspensió del Tribunal Constitucional de la llei de consultes i el decret de convocatòria. El fruit de set hores de negociació, amb dos recessos, va ser un acord per mantenir la convocatòria, amagant els passos a seguir a l'Estat, amb la més que probable desobediència a la legalitat espanyola i el compromís que siguin els càrrecs electes els que assumeixin les possibles represàlies de Madrid. Queda en suspens el paper que hi tindran els treballadors públics, necessaris en l'engranatge electoral que hauria de fer possible el referèndum.
“Hem treballat perquè els ciutadans de Catalunya puguin votar el 9-N”, va afirmar el líder d'ERC, Oriol Junqueras. El republicà va ser l'encarregat d'aclarir que no van tractar de les eleccions plebiscitàries com a alternativa al vet de l'Estat a la consulta. El compromís adquirit –va dir– és un conjur col·lectiu per “superar traves i dificultats” amb un contacte permanent del govern i els partits sobiranistes. L'ANC va evitar afegir pressió a la trobada al llarg del dia i va expressar la seva confiança en la superació de l'escull. La presidenta de l'Assemblea, Carme Forcadell, va agrair als partits que prioritzessin els interessos del país davant dels del partit.
“Expressem unitat davant dels que tenen al·lèrgia a la democràcia”, va refermar el coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera. El govern i els partits no van aclarir com ni quan reprendran els preparatius ni la campanya de la consulta. Però el diputat de la CUP David Fernàndez va alertar que es votarà “tant sí com no”. El primer pas a seguir, segons el decret de convocatòria, hauria de consistir a reunir la comissió de control –l'equivalent a la Junta Electoral Central– designada dimecres pel Parlament i ratificada dijous per un decret signat pel president.
El mínim comú denominador entre totes les forces és la consulta i no les plebiscitàries. Per això, abans d'abordar obertament l'alternativa de les eleccions anticipades per la qual ha advocat Artur Mas, amb la formació d'una llista conjunta integrada almenys per CDC i ERC, els partits intentaran exhaurir totes les vies abans de renunciar al 9-N. Al llarg de la reunió van fer una “anàlisi exhaustiva”, segons el conseller Francesc Homs, per assegurar que el 9-N hi haurà una votació amb “les millors condicions”. També hi va haver consens per exigir al TC que es pronunciï amb celeritat a les al·legacions que ha presentat la Generalitat, reclamant l'aixecament immediat de la suspensió de la llei de consultes i del decret. Curiosament, la trobada més llarga es va fer al saló Verge de Montserrat; el mateix on, fa una setmana, Mas va convocar el 9-N.
ERC i la CUP van fer front comú perquè el govern reprengués la campanya de difusió de la consulta i el dispositiu, tal com van acordar en els contactes que van tenir dijous al Parlament. Segons fonts consultades per aquest diari, el marge per reformular el calendari electoral s'acaba divendres de la setmana que ve. A més, la represa dels preparatius podria exigir que Mas signi un nou decret amb els nous terminis, atès que no s'han complert els que estableix la convocatòria que va rubricar solemnement dissabte. Seria el gest més rotund de desobediència a la legalitat espanyola que s'hauria produït fins ara. Tant la votació de dimecres al Parlament per designar els membres de la comissió de control com la seva designació, dijous, amb un altre decret signat per Mas vorejaven la línia vermella de la legalitat amb una orfebreria jurídica que, almenys, donava marge per a la disparitat d'opinió entre els experts.
La vicepresidenta Joana Ortega i el conseller Homs van acompanyar Mas durant la cimera maratoniana amb els republicans Oriol Junqueras i Marta Rovira; els ecosocialistes Joan Herrera i Joan Mena, i David Fernàndez i Quim Arrufat en representació de la CUP. Jordi Turull i Ramon Espadaler hi van assistir pel grup parlamentari de CiU.
La foto unitària arriba el dia abans que més de 600 alcaldes, els quatre presidents de les diputacions i 21 presidents del consells comarcals mostrin el seu suport a la consulta en un acte en què entregaran al president Artur Mas les mocions que s'han aprovat en els últims dies a favor del 9-N. “Serà la major concentració de batlles en democràcia”, indicaven els impulsors de la iniciativa, l'Associació Catalana de Municipis i l'Associació de Municipis per la Independència.
LES XIFRES
El PSC vaticina eleccions
El PSC considera que la cimera d'ahir és un “simple gest de cara a la galeria” del president Mas per satisfer el seu soci, ERC, i vaticina que Catalunya es veurà abocada a unes eleccions anticipades, perquè la consulta del 9 de novembre no es farà: “El que està fent Mas és embolicar la troca i no reconèixer l'error de no haver fet les coses amb diàleg”, va destacar la portaveu dels socialistes, Esther Niubó, que va definir el decret de Mas sobre la comissió de control com un exemple més “de l'exercici de confusió jurídica”, i va recordar que “el fet que el text no inclogui la data del 9 de novembre és un exercici perquè no sigui considerat il·legal”. La presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, també va assegurar que el president de la Generalitat està en un “carreró sense sortida” i va alertar que la unitat dels partits sobiranistes està “cada dia més en risc” i queda “molt poc temps perquè es trenqui”. Pel que fa al decret de la comissió de control, va assenyalar que l'únic que busca Mas és “guanyar temps”, però “no pot seguir amb els preparatius d'un referèndum il·legal”. Per tant, segons Sánchez-Camacho, el president haurà d'acabar dient “la veritat” i explicar que la consulta del 9-N no se celebrarà. Per la seva banda, el vicesecretari de política autonòmica i local del PP, Javier Arenas, es va mostrar convençut que “per molts atacs de l'independentisme” la cohesió de l'Estat “no es debilitarà”.