Per votar, el 9-N caldrà inscriure's
El govern estudia crear un registre propi de votants
El de l'Idescat no serveix per culpa del vet del TC i algunes dades són velles
L'oposició colla Mas perquè es voti
Nou gir de cent vuitanta grau en la logística de la consulta. El govern avalua la possibilitat que tothom que vulgui votar el 9-N s'hagi d'inscriure el mateix dia de la votació. Aquest registre voluntari substituiria el que ara mateix està en vigor, el de l'Idescat, que podria incórrer en problemes legals per culpa del vet del Tribunal Constitucional. A més s'ha comprovat que algunes de les dades estadístiques són velles i fa temps que no s'actualitzen. Aquesta proposta, però, s'haurà d'acabar de perfilar la setmana vinent en la reunió que han de tenir els partits pro consulta.
La problemàtica ja va aparèixer en la cimera de divendres passat al Palau de la Generalitat quan l'executiu va explicar a la resta de formacions que hi havia moltes dificultats per poder desenvolupar el cens, que ahir s'havia de fer públic, però que, de moment, s'ha aturat. Concretament les dades de votants del 9-N s'han d'obtenir a través del Registre de Població de Catalunya, un sistema que gestiona l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat) basat en el padró municipal. Les últimes setmanes els tècnics s'han adonat que hi ha ajuntaments que fa anys que no actualitzen les dades i, per tant, no es tindrien prou garanties perquè tothom pogués votar. D'altra banda, també és possible que es vulnerés la llei de protecció de dades, tenint en compte que el Constitucional ha suspès cautelarment el 9-N.
L'anunci va provocar la indignació de l'oposició, que va retreure a Artur Mas que no s'hagués verificat aquesta situació mesos enrere quan s'estava redactant la llei de consultes i hi havia la possibilitat de buscar un sistema alternatiu a l'Idescat.
Finalment es va arribar a l'entesa d'intentar articular un registre voluntari de votants, com el que s'ha fet servir en el referèndum d'Escòcia. Durant aquesta setmana s'han fet diverses trobades tècniques per concretar el projecte i es va concloure que queda poc temps perquè totes les inscripcions es puguin fer prèviament i per aquest motiu es farien el 9-N, al mateix col·legi, abans de votar.
Ara, però, s'haurà de veure si aquesta alternativa es consolida, perquè hi ha alguns membres de l'executiu que no ho veuen clar. Precisament aquestes diferències van aparèixer en les reunions d'aquest dijous i l'oposició es va queixar enèrgicament perquè no s'acaben de “complir” els “compromisos” que es van adquirir en la cimera de la Generalitat. “Al marge del cens, cada dia apareixen nous aspectes tècnics que ho encallen tot. Ja no sabem què pensar”, van assenyalar fonts de l'oposició, que van recordar que tampoc s'ha contactat amb tots els ajuntaments per demanar-los els punts de votació o els coordinadors. Veient aquest panorama, Mas va demanar el cap de setmana de marge per poder prendre una decisió sobre aquests atzucacs i sobre la manera de votar el 9-N. “Vam identificar obstacles i sortides”, es van limitar a subratllar fonts del govern.
La setmana vinent les forces sobiranistes es tornaran a reunir, però ERC i ICV recelen de l'actitud del govern i collen Mas perquè es faci la votació. Els d'Oriol Junqueras lamenten que l'executiu ha tingut molt de temps per “preparar-se” i no ha fet gairebé res. “Sempre han menystingut la nostra ajuda”, apunten els republicans, que consideren que CiU pensa més en unes plebiscitàries que no pas en la consulta. D'altra banda, ICV-EUiA reclama garanties que el que es farà “estarà ben fet, previst i planificat” i reconeix que ara per ara es “difícil” que es pugui votar el 9-N. Massa “vaguetats” i “indefinicions” es mantenen en el full de ruta quan només falten 29 dies per a la consulta. En aquest sentit, els ecosocialistes ja han demanat que en la pròxima reunió s'aportin “concrecions” i admeten que el fet que encara no es disposi del cens és un obstacle greu per fer efectiu el 9-N.
Mentrestant, el president de la Generalitat va voler llançar ahir un missatge en pro de la unitat: “Quan anem junts i de bracet les coses van millor i surten millor.” També va afegir que s'ha de “prioritzar molt el que interessa a la gent i el que és en benefici del bé comú”.
LES FRASES
Iceta demana no saltar-se la llei
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, es va dirigir ahir als càrrecs electes del partit a través del canal You Tube del PSC per demanar-los que en cap cas “prenguin resolucions que puguin deixar les institucions fora de l'estat de dret”. El líder dels socialistes, tot i mostrar-se comprensiu amb la situació creada en molts ajuntaments a favor del 9-N, va aclarir que el moment polític fa evident el que demana el PSC, una consulta legal i acordada amb l'Estat com la millor manera perquè aquesta es pugui portar a terme. “No ho fem per caprici”, va apuntar. Iceta, que va qualificar el moment “d'especialment delicat”, va avançar el que seria un escenari més possibilista per aconseguir la consulta legal: les eleccions espanyoles del 2015, quan s'albira la possibilitat que el PP perdi la majoria. El socialista va mantenir l'aposta per reformar la Constitució en clau federal per tal que es reconegui Catalunya com a nació, es fixin les competències en cultura, llengua i educació i s'asseguri un pacte fiscal just i solidari amb la resta de l'Estat.