Una auditoria alerta de falta de solvència d'Aigües de Girona
Adverteix de greus tensions de tresoreria, però veu viable l'empresa
El ple impulsa una taula per aclarir si les múltiples deficiències paleses en la gestió es corregeixen
Una auditoria feta per la consultoria Efial adverteix que la societat mixta d'Aigües de Girona, Salt i Sarrià té una clara “manca de solvència” que suposarà en els propers exercicis “importants tensions de tresoreria”. Així ho afirma l'auditor en l'anàlisi de l'exercici del 2012, en què, tot i el deute en aquell moment de set milions d'euros –que suposa gairebé el 100% de la xifra de negocis–, diu que l'empresa és “viable econòmicament amb resultats positius i amb capacitat de generar recursos de l'activitat molt superiors”. De fet, en la pròrroga de vuit anys concedida l'any passat, ja es va estipular un pla de viabilitat de l'empresa perquè el gran deute acumulat passi a 2,8 o 3 milions al final de la concessió.
L'auditoria d'eficàcia i control financer feta ha detectat però, a més, nombroses deficiències i irregularitats que Efial recomana corregir de manera immediata. Així, per exemple, l'informe posa en relleu que malgrat disposar de 120 proveïdors, un 80% del volum d'operacions es fan amb només divuit i també que les obres civils i els materials de conservació a quatre empreses. En les al·legacions, el conseller delegat atribueix que només dues empreses facin l'obra civil al fet que “són les més econòmiques i presten un servei correcte i acurat”. Així mateix, l'auditor indica que no es feien concursos oberts amb diverses propostes per adjudicar determinats treballs. Un fet que el mateix alcalde de Girona, Carles Puigdemont, va admetre i va afirmar que ja s'ha actuat perquè sempre hi hagi diverses ofertes a través d'un concurs públic.
L'auditor també se sorprèn que un 17% de la despesa salarial bruta del personal provingui d'un concepte de “millora voluntària” sense que se'ls hagi explicat el motiu que ho rebin uns treballadors i altres no.
Comissió i sindicatura
Aquests fets i molts altres de l'auditoria se sotmetran a anàlisi i debat en una comissió que el ple va decidir impulsar a petició dels grups municipals d'ICV i la CUP i que l'alcalde, Carles Puigdemont, va veure de bon ull. El batlle veu bé “dedicar-hi temps per aclarir més anomalies o irregularitats” que hagi vist l'auditor. Puigdemont va defensar que l'informe es va sol·licitar “per transparència” i que s'ha tramès l'informe a la Sindicatura de Comptes.
LES XIFRES
Puigdemont posa sobre la taula la municipalització
En el rerefons del debat sobre l'auditoria hi va planar la possibilitat que en un futur l'Ajuntament de Girona pugui municipalitzar el servei d'aigües de la ciutat. Aquest debat ja es va fer en l'aprovació de la pròrroga que es va concedir l'any passat fins al 2020 a la mateixa societat. En el ple de dilluns, però, va ser el mateix alcalde Carles Puigdemont qui va considerar: “En un futur ens hem de plantejar molt seriosament la municipalització del servei.” Era una petició que havia fet i reiterat en la seva doble intervenció el portaveu de la CUP, Jordi Navarro, com ja havia fet en el procés en què es va acabar aprovant la pròrroga. Des d'ICV també s'havia demanat la possibilitat d'analitzar aquesta via, que han emprès ciutats tan importants com ara París.
En el ple de dilluns, també la portaveu del PSC, Pia Bosch, va obrir la porta a la possibilitat de municipalitzar aquest servei quan va afirmar que “és una opció a estudiar”.
Tot i això, aquesta possibilitat no serà mai abans de l'any 2020 quan s'acabarà la pròrroga concedida, en part, pel greu deute econòmic que arrossega l'empresa i que al març de l'any 2013 s'havia xifrat en 7,5 milions d'euros i l'objectiu de rebaixar-ho.
Lloen el servei que ofereix la societat
Tot i els dubtes que han obert les conclusions de l'auditoria, l'alcalde Puigdemont va defensar “el bon servei final” que dóna l'empresa als ciutadans de Girona. No figura entre les queixes habituals dels gironins a la bústia d'avisos, va explicar Puigdemont. De fet, va ser un dels arguments que va esgrimir el govern per optar per la pròrroga del servei a aquesta societat mixta que integren els municipis de Girona (14%), Salt (4%) i Sarrià (2%), mentre que el 80% restant és capital privat amb Caixabank, Agbar i Aqualia. La portaveu del PSC, Pia Bosch, també va retreure que l'auditoria no reconegui aquest bon servei.
Les al·legacions es rebutgen quasi totes
L'empresa Aigües de Girona, Salt i Sarrià va presentar al juliol un seguit d'al·legacions a les apreciacions que es fan l'auditoria, que Efial va rebutjar, excepte aquelles en què s'havien detectat errors de transcripció. El conseller delegat refuta quasi totes les consideracions que fa l'auditor, però els responsables de l'auditoria consideren que ho fa “bé matisant les conclusions a què arriba l'auditoria, bé acceptant la incidència, bé derivant responsabilitats a l'equip de govern o al personal municipal”. L'auditoria també assenyala el fet que el conseller delegat tingui “amplis poders”, que l'interessat diu que és per “agilitzar la gestió”.
La CUP vol la dimissió, ICV espera la comissió i el PSC critica Efial
Els grups de la CUP i ICV es van mostrar molt crítics amb la gestió de l'empresa Aigües de Girona que reflecteix l'auditoria. El més contundent va ser Jordi Navarro (CUP), que va demanar la dimissió del conseller delegat “perquè fa massa anys que hi és i amb el resultat vist posem en qüestió que segueixi”. En aquesta línia, considera que algunes de les conclusions manifesten “molta opacitat que no és admissible amb un bé públic”. El portaveu d'ICV, Joan Olòriz, es va mostrar molt preocupat per “la manca de transparència” i per la “comptabilitat creativa” que s'extreu de l'informe dels auditors. En aquest cas, evita demanar la dimissió i espera el resultat de la comissió i l'informe final per prendre una decisió ferma, “perquè tenia la temptació d'anar a fiscalia, però cal escoltar bé”. Des del PSC, Pia Bosch, va retreure que el govern hagi encarregat auditories per valor de 108.000 a Efial, pels processos oberts a altres municipis. El govern li va retreure que mai s'hagués fet l'auditoria.