Societat

Els advocats ‘rotals' han de provar les causes de la nul·litat

Testimonis i pericials són la base en els procediments

L'homosexualitat sobrevinguda també s'hi planteja

Els advocats titulats en dret canònic són els únics habilitats per defensar una nul·litat matrimonial davant les autoritats eclesiàstiques, són ells els que han de presentar les proves per evidenciar que una unió no és vàlida i el tribunal ho constata. “Els advocats estem obligats pel tribunal a presentar-hi causes amb base, a garbellar-les primer; per això, hi ha més aprovacions que denegacions”, afirma Javier García Mallol, un dels trenta advocats rotals (pledegen davant del Tribunal de la Rota Romana i les seves delegacions) que hi ha a Barcelona.

La majoria de persones que es planteja iniciar un procés judicial “és molt creient en la institució canònica, i la majoria, es vol tornar a casar”, hi afegeix García Mallol. Hi ha diferents causes per demanar la nul·litat del matrimoni canònic, i el més apel·lat és el cànon 1095.2, en què la persona no ha entès els deures i drets que implica el contracte del matrimoni. Com que és una causa interna i molt subjectiva, es fa difícil de rebatre-la.

L'advocat també explica que al seu despatx han anat tant dones com homes que han apel·lat a la seva homosexualitat sobrevinguda, després d'un matrimoni amb fills, motiu pel qual també es pot demanar la nul·litat si s'acredita aquest canvi. Per demostrar una causa, la majoria de proves són testimonis (per exemple, un familiar que ratifica que, abans de casar-se, aquella persona deia que no volia tenir fills o que es tornaria a casar si li anava malament) i les pericials, com ara en cas d'impotència.

La llei de divorci i les nul·litats civils han reduït força la petició de nul·litats catòliques, i García Mallol admet que aquest procés és car, tot i que ho atribueix a la seva complexitat. Per obtenir la nul·litat, cal que un tribunal l'aprovi en dues instàncies. Això implica pagar dos cops unes taxes d'uns 800 euros, a banda dels honoraris de procuradors i lletrats. García Mallol tampoc s'estranya que els advocats rotals hagin de ser catòlics, perquè ho marca la norma. “Si no creus en la institució, no veuràs si realment tens davant una causa de nul·litat”, clou.

LA XIFRA

12.000
euros
pot arribar a costar el procés judicial per aconseguir una nul·litat, sumant les taxes i honoraris de l'advocat.

LA FRASE

És totalment fals que el tribunal et doni la nul·litat només pagant, cal provar-ne una causa
Javier García Mallol
advocat ‘rotal' a barcelona
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]