2.600 milions de forat ...i pujant
De Guindos anuncia la detecció de més operacions irregulars en la concessió de crèdits en les caixes d'estalvi nacionalitzades
El ministre assegura que seran enviades totes a la fiscalia
“Es van relaxar tots els sistemes de control”, va dir el titular d'Economia
Les pèrdues comptabilitzades en les caixes d'estalvi nacionalitzades per operacions irregulars s'eleven ja a 2.600 milions d'euros, i aquesta quantitat es podria incrementar perquè el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) continua la seva tasca d'anàlisi. Així de contundent va ser ahir el ministre d'Economia, Luis de Guindos, en la seva compareixença a la comissió d'Economia del Congrés.
El 17 d'octubre passat el FROB va enviar a la fiscalia anticorrupció per a la seva investigació 23 operacions irregulars, 16 de Catalunya Banc i 7 de Novacaixagalicia, que en total haurien causat a les entitats un perjudici econòmic de 1.500 milions d'euros. Ahir De Guindos va anunciar que el FROB ha detectat més irregularitats que eleven el menyscapte a 2.600 milions d'euros, encara que el ministre no va voler citar el nom de les entitats afectades. En tot cas, aquestes podrien afectar les ja assenyalades Catalunya Banc i Novacaixagalicia, però també altres grups nacionalitzats mitjançant el FROB, com ara Bankia i BMN.
De Guindos va explicar que a Catalunya Banc s'han detectat irregularitats “per imports molt elevats” en hipoteques a particulars, cosa que crea dubtes sobre els criteris seguits per a la concessió de préstecs entre el 2004 i el 2007. I, segons les explicacions del ministre, el que ha detectat el FROB és que la política d'aprovació de préstecs va provocar que algunes carteres tinguin unes taxes de demora injustificables, molt superiors a la mitjana. Les investigacions se centren en un període en què al capdavant de l'entitat hi havia Josep Maria Loza i, a més, eren els últims anys d'un boom immobiliari en què el rigor a l'hora de calcular riscos es va relaxar força en alguns grups financers.
Sistemes de control
“Es van relaxar tots els sistemes de control”, va afirmar ahir De Guindos en declaracions a la premsa. Cal recordar que, finalment, Catalunya Banc va rebre ajudes públiques per més de 12.000 milions d'euros, una quantitat que l'Estat perdrà pràcticament en la seva totalitat.
Finalment, el ministre va garantir que el FROB continuarà rebent i analitzant informes sobre les entitats que han rebut ajudes públiques. “Evidentment que els seguirem remetent a la fiscalia sempre que hi hagi indicis de comportaments irregulars”, va dir De Guindos, que també va qualificar de “ben fonamentats” els informes enviats fins ara. D'altra banda, De Guindos va defensar l'actuació “sense traves” del FROB davant l'escàndol de les targetes opaques al fisc que utilitzaven els consellers i alts directius de Caja Madrid i Bankia, i va assegurar que aquesta situació no s'ha donat en cap altra entitat nacionalitzada.
“Jo tinc la meva opinió sobre les targetes black, i segurament no és molt diferent de la de vostès”, va afirmar en la comissió d'Economia. “Aquesta era una pràctica que únicament es donava a Caja Madrid i no a les altres entitats nacionalitzades”, hi va afegir. Tot seguit, De Guindos va voler subratllar que la corrupció “no és un fenomen estructural” a l'Estat i va reiterar el seu compromís d'enviar tota operació irregular a la fiscalia. “No en tinguin cap dubte”, va dir.
LES XIFRES
La banca pot augmentar el crèdit
El ministre d'Economia, Luis de Guindos, va considerar ahir que la banca espanyola està “en condicions” de contribuir a la recuperació de l'economia i elevar el crèdit a les famílies i les empreses, després dels resultats de l'examen de solvència del BCE. De Guindos va explicar al Congrés que la banca espanyola té uns balanços sanejats i és solvent, un fet que, segons va dir, avala la reforma financera realitzada pel seu ministeri. “Els resultats són satisfactoris”, va congratular-se el titular d'Economia, que també va explicar que les notes obtingudes situen la banca espanyola entre la millor de l'eurozona. “Aquesta situació favorable és especialment evident en l'avaluació d'actius, on Espanya ha obtingut els millors resultats dels dinou països analitzats”, va afirmar.
Per aquest motiu, va felicitar-se del “rigor” en la classificació d'actius i de provisions, així com de la utilitat de tots els esforços realitzats en l'últim any.