Mas qüestiona la democràcia espanyola
El president indica que el vet al nou 9-N prova l'“alt nivell” democràtic de l'Estat
Rajoy es fixa en la pregunta i en la implicació governamental
ICV i l'ANC negocien la recollida de signatures de denúncia davant d'Europa
“El que es portarà al Tribunal Constitucional és la seva intenció de voler enganyar l'Estat.” Aquesta afirmació d'Alícia Sánchez-Camacho sobre el procés participatiu del 9-N va donar peu ahir a Artur Mas per qüestionar la qualitat de la democràcia de l'Estat: “Han arribat al punt de recórrer contra les intencions. Visca la democràcia espanyola!”, va exclamar amb ironia el president de la Generalitat. Durant un ple del Parlament marcat per la negativa del PP a condemnar la salutació feixista d'un convidat seu des de la tribuna, l'encaminada impugnació de la consulta alternativa va capitalitzar la sessió de control. Mas també va anunciar que presentarà el pressupost del 2015 a la cambra encara que no tingui cap soci per aprovar-lo. L'executiu compta que un decret de pròrroga dels comptes actuals no permetria la recuperació de la paga extra dels treballadors públics ni el 15% de sou i feina dels interins i vol deixar en mans dels grups la decisió de tirar-los endavant o no davant l'opinió pública.
Malgrat les paraules de Sánchez-Camacho sobre l'intencionat engany de Mas, el recurs de l'advocat de l'estat contra el 9-N se centrarà en el redactat de la pregunta i en la implicació de l'administració catalana en l'organització del procés participatiu, segons informava Europa Press. El govern espanyol sosté que es pot cometre frau de llei perquè es pretén aconseguir un “resultat prohibit” a través d'una via alternativa. Mas va qualificar “de covarda” la utilització de l'alt tribunal per fer una “feina política” i va censurar que, com deia la líder catalana del PP, el que es pretengui és recórrer contra intencions. Mas va bromejar que l'Estat demostra que té una “qualitat democràtica d'alt nivell i d'alta intensitat”.
L'inici dels tràmits per vetar el nou 9-N ha solidificat la fràgil unitat dels partits sobiranistes, que intentaven alhora marcar perfil propi. El president d'ERC, Oriol Junqueras, va remarcar que el món vigila l'aliança del PP i el PSOE per impedir “qualsevol gest democràtic a Catalunya”, però també va exigir al govern que mostri el seu “convenciment” per fer-los possibles. El líder d'ICV-EUiA, Joan Herrera, va criticar que es pretengui “il·legalitzar una mobilització sense mandat democràtic” i va instar CiU a avalar un ple monogràfic sobre la corrupció. El diputat de la CUP David Fernàndez veu “demofòbia” (fòbia a la democràcia) en els moviments de l'Estat i va instar el govern a desobeir la prohibició perquè es voti. “Això és el bucle del hàmster, i el que cal és parar la roda i saltar”, va exemplificar.
Els deu estats dels EUA
Mas també va intentar rebatre la crítica del PP segons la qual el 9-N es farà un “simulacre d'un referèndum” sense garanties, esgrimint que a Washington DC també elaboren el cens en el moment de votar. Camacho menysté la convocatòria “perquè no hi ha cens, perquè no hi ha garanties de recompte i perquè només ho fan tot vostès”, va dir a Mas. Fonts del govern subratllaven que en deu estats dels Estats Units es fa servir el “same day registration”, un sistema “calcat” al que s'usarà a Catalunya. Es tracta de Connecticut, Idaho, Iowa, Maine, Minnesota, Montana, New Hampshire, Wisconsin i Wyoming, a més de Washington DC, mentre que Califòrnia el començarà a aplicar l'any vinent. Els electors s'han d'identificar amb un document oficial amb fotografia i, igual que el 9-N, els estats fan servir un sistema computeritzat per al registre que inclou tota la xarxa de col·legis per evitar que una mateixa persona pugui votar més d'una vegada.
ICV parla amb l'ANC
A banda del procés participatiu, els ecosocialistes negocien amb l'ANC l'execució de la recollida de signatures per denunciar davant la Unió Europea que Espanya nega a Catalunya el dret a decidir el seu futur polític, després que el Pacte Nacional pel Dret a Decidir acordés donar suport a altres formes de mobilització. Segons fonts del partit, estudien amb l'ANC la possibilitat d'iniciar la recollida de firmes fins i tot abans de la jornada de participació.
Comptes al Parlament
El líder del PSC, Miquel Iceta, i el de Ciutadans, Albert Rivera, van instar Mas a tirar endavant el pressupost de l'any vinent en un moment en què l'executiu ja no té el suport d'ERC. El president de la Generalitat va anunciar que presentarà els comptes del 2015 al Parlament encara que no tingui, d'entrada, l'aval de cap grup parlamentari. Un decret de pròrroga del pressupost vigent, segons fonts parlamentàries, no permetria incloure el retorn de la paga extra dels treballadors, i l'executiu està decidit a presentar els comptes per intentar negociar-ne els suports, tot i la possibilitat que hi hagi eleccions anticipades. Després d'un nou oferiment dels socialistes per avalar els comptes, Mas va instar Iceta a sumar el seu partit al procés participatiu perquè facilitaria el tancament d'acords.
Esmolant el discurs independentista, Junqueras va insistir que ERC no contribuirà a l'aprovació d'uns altres comptes autonòmics. Només en parlarà si es corresponen als d'un país independent. Fonts de CiU, però, subratllaven que els republicans van estar negociant el pressupost del 2015 fins a la setmana de la suspensió de la consulta. El trencament de la unitat per la resposta governamental al recurs de l'executiu espanyol al TC que va frenar la convocatòria; de fet, va convertir el pacte de governabilitat en paper mullat. Mas també va demanar a Junqueras que sigui conseqüent amb la realitat del moment. “Catalunya no és un estat independent”, va remarcar. I va insistir que el problema estructural dels comptes per l'any vinent és el rebuig de l'executiu de Rajoy a revisar el sistema de finançament, encara que vulneri la Lofca.