El ‘012' del 9-N
Centenars de voluntaris participen en la marató telefònica de l'ANC i Òmnium per informar aleatòriament els ciutadans sobre on i com poden votar diumenge
En un sol dia prop de 200.000 trucades, en una iniciativa que s'allargarà fins dissabte i en la qual ahir van col·laborar moltes cares conegudes de la societat catalana
“Hola, em dic Joel Joan i sóc voluntari d'Ara és l'hora”. És una de les milers de salutacions que ahir se sentien a la seu d'Òmnium Cultural. Substitueixi's el nom de Joel Joan pel de Carme Forcadell, Jordi Díaz, Imma Colomer, Neus Munté, David Fernández, Joan Reig, Miquel Buch, Jordi Turull, Josep Rull, Miquel Sitjar, Eduardo Reyes, Joan Ignasi Helena, David Compañon, Ventura Pons, Montserrat Carulla o Toni Albà. Personalitats del món polític, cultural, social i associatiu català que ahir van passar pel call center instal·lat al carrer Diputació de Barcelona per participar en la marató de trucades aleatòries organitzada per Ara és l'hora per incentivar la participació al 9-N. La missió de la iniciativa està clara: únicament donar informació i esvair dubtes. En cap cas, condicionar el vot de ningú. “Només era per facilitar-li informació, en cas que tingués cap dubte”, deia l'eurodiputat d'ERC Josep-Maria Terricabras a un ciutadà. La resposta solia ser positiva. És a dir, qui rebia la trucada normalment agraïa que se li digués on ha d'anar a votar, sobretot gent gran que es pensava que havia d'anar als col·legis on van habitualment per les eleccions. Però també hi havia qui directament deia que no li interessava la trucada o simplement que és espanyol. És una de les anècdotes que explicava la vicepresidenta del Parlament, Anna Simó, que assegurava que “la gent és llesta” i majoritàriament està informada. Segons ella, diumenge hi haurà una participació important, tot i que reconeixia que probablement no serà tan gran com si l'Estat no hagués posat impediments. La majoria dels voluntaris –famosos i no famosos– reconeixien que participaven per reivindicar el dret a decidir i la llibertat. “És molt trist que a aquestes altures encara estiguem en temes de dignitat”, assegurava l'actor Quim Masferrer.
Els que hi eren s'ho agafaven amb paciència i també amb humor. És el que va fer el conseller de la Presidència, Francesc Homs, quan en la seva primera trucada es va trobar un contestador automàtic i es va girar per dir a la secretària general d'ERC, Marta Rovira, “has tingut més sort que jo?”. I n'havia tingut.
Ahir es va instal·lar el call center a Òmnium, i la intenció era només mantenir-lo durant la jornada i que fins dissabte, quan acabarà la marató, el format canviés. Finalment s'ha decidit mantenir el centre obert fins demà, tot i que els voluntaris poden trucar individualment a familiars i amics o bé parlant des de casa seva amb persones de forma aleatòria a partir d'una centraleta habilitada per la campanya. Ahir, en acabar el dia, s'havien fet pràcticament 200.000 trucades. Si algú té dubtes, pot trucar directament al 93 548 08 11.
Les presidentes de l'ANC i Òmnium Cultural, Carme Forcadell i Muriel Casals, van destacar la necessitat d'informar la ciutadania, i van reconèixer que ja intuïen en quin sentit es pronunciaria el Tribunal Constitucional, perquè “el govern espanyol ja havia dit què passaria, i el TC fa el que diu el govern espanyol”. Al seu parer, la providència del tribunal demostra que “en aquest país no hi ha separació de poders”. “Ens sap greu que un tribunal coarti la nostra llibertat d'anar a votar i d'exercir la nostra llibertat d'expressió”, va dir Forcadell. En la mateixa línia, Casals va assegurar que la decisió del Constitucional fa que molts ciutadans catalans i molts espanyols li perdin el respecte i va demanar a l'Estat que “obri els ulls i les orelles i que estigui alerta de la voluntat molt majoritària dels catalans de votar”.