Europa recomana que es prohibeixi el comerç de tonyina roja temporalment
La flota tonyinaire de l'Ametlla de Mar rebutja totalment la proposta
La portaveu comunitària de Pesca, Nathalie Charbonneau, va manifestar ahir que la prohibició de comercialitzar tonyina roja serà provisional i que el dia 21 de setembre es debatrà aquesta proposta entre els representants dels països comunitaris. Tot i que la recomanació de prohibir el comerç de tonyina roja és temporal, la proposta europea és rebutjada plenament per la flota tonyinaire d'encerclament de l'Ametlla de Mar. Els tonyinaires recorden que hi ha un pla de recuperació de la tonyina aprovat per la Comissió Internacional per la Conservació de la Tonyina de l'Atlàntic (ICCAT) que els obliga a deixar de capturar milions d'exemplars juvenils a més de reduir les captures globals. Unes mesures que, segons el grup Balfegó, que es dedica a la pesca, l'engreix en gàbies i la comercialització de la tonyina roja, han permès evolucionar de manera favorable l'espècie des del 2005.
A més, el grup Balfegó destaca que cada país té una quota assignada de pesca de tonyina, que en el seu cas és de 950 tones. «L'Estat francès ha permès el creixement de la seua flota d'encerclament dedicada a la tonyina roja fins a trenta-sis embarcacions, mentre que l'Estat espanyol l'ha reduït fins a sis», ha explicat el gerent del grup Balfegó, Joan Serrano. En aquest sentit, els tonyinaires de l'Ametlla de Mar reclamen a la Unió Europea que propicie un canvi d'actitud entre els països comunitaris per tal que redueixen i controlen la seua flota pesquera i demostren que es poden gestionar els recursos naturals amb responsabilitat.
Inversions milionàries
En els darrers cinc anys el grup Balfegó ha invertit més de 10 milions d'euros en les instal·lacions que té a l'Ametlla de Mar (les granges marítimes i una nau industrial), i la decisió de prohibir el comerç de tonyina roja posa en perill el seu negoci. De fet, segons els propietaris de l'empresa familiar, Manel i Pere Balfegó, la viabilitat de la pesca i la comercialització de la tonyina roja ja és actualment complicada, per la qual cosa reclamen que es retarde l'inici de la veda fins al 15 de juliol i no a final de juny com estableix ara l'ICCAT. «Poden haver-hi temporades en què no arribem a pescar la quota de captures que tenim assignada perquè les tonyines no han arribat al calador de les Balears», han manifestat els responsables de Balfegó. «Les companyies pesqueres que actuem de manera responsable som els primers interessats a desterrar actituds il·legals que posen en risc tant l'espècie com la nostra activitat», han afegit.
Per la seua banda, les organitzacions ecologistes han lloat la recomanació de la Comissió Europea perquè consideren que és un pas molt important per aconseguir definitivament la prohibició del comerç de tonyina roja i contribuir així a la recuperació d'aquesta espècie. A més de les reclamacions dels ecologistes, la proposta ha estat presentada per Mònaco a Europa.