El DNV i l'accentuació de les “e” obertes en valencià
CLAR I EN VALENCIÀ
En la nostra llengua tenim paraules en les quals la “e” tònica es pronuncia oberta en els parlars catalans orientals i tancada en els parlars valencians.
Quan les regles d'accentuació ens diuen que cal posar un accent gràfic damunt d'eixa “e” ¿ha de ser greu o agut? La normativa catalana en vigor ha resolt el problema posant damunt d'eixes “e” un accent greu, que és el que correspon a la pronúncia pròpia del català oriental. Però als valencians, que pronunciem tancades eixes ee, se'ns presenta el problema de com accentuar-les. La lògica ens indica que tenim dues solucions possibles.
1) Accentuar eixes “ee” amb accent greu, malgrat que les pronunciem tancades.
Eixa solució té l'avantatge que emprem, en qüestions d'accentuació, la mateixa normativa que fan servir els catalans, sense cap diferència, però l'inconvenient que posem l'accent greu sobre “ee” que, per ser tancades en valencià, l'haurien de portar agut.
2) Accentuar eixes “ee” amb accent agut.
Eixa solució té l'avantatge que posem damunt les “ee” tancades l'accent agut, que és el que els correspon, però l'inconvenient que accentuem un conjunt de paraules de manera diferent de com ho fan els catalans.
Com actua el DNV
He tret del DNV un conjunt de paraules amb les característiques anteriorment especificades, és a dir:
1) La “e” tònica es pronuncia oberta en els parlars catalans orientals i tancada en els parlars valencians.
2) A la “e” tònica d'eixes paraules, d'acord amb les regles d'accentuació de la nostra llengua, li correspon dur accent gràfic.
3) La normativa catalana en vigor indica que la “e” tònica d'eixes paraules ha de dur accent greu (encara que la gramàtica catalana de l'IEC diu que en la tradició ortogràfica valenciana és corrent escriure amb accent agut —en lloc de greu— damunt la “e” tònica corresponent d'acord amb la nostra pronúncia, excepte el relatiu tònic què, la conjunció perquè i uns pocs mots paroxítons com ara València.)
El conjunt de paraules en qüestió no és exhaustiu.