carles Pellicer
Alcalde de Reus
L'expulsió del PP a Reus complica la governabilitat
La popular Alícia Alegret se'n desentén després que Pellicer els hagi fet fora del govern de la capital del Baix Camp
La resta de grups tampoc es mostren propicis a acords, de moment
LA FRASE
L'alcalde de Reus, Carles Pellicer, tindrà uns mesos complicats per acabar el mandat. A les crítiques rebudes pel PSC, Ara Reus i la CUP s'afegeixen ara les de la seva exsòcia de govern, Alícia Alegret, i el grup municipal que comanda, el Partit Popular. “Que no ens demani que li salvem l'estabilitat, quan ens ha fet fora”, va assegurar Alegret en una compareixença de premsa en la qual es va mostrar dolguda per les formes utilitzades per Pellicer a l'hora de comunicar el trencament del pacte. “La manera no era saber-ho als passadissos del Parlament de Catalunya”, va indicar la popular, que va afirmar que a partir d'ara s'encendrà el botó d'oposició i va advertir l'alcalde que espera que tingui un pla B per aprovar el pressupost de l'Ajuntament de Reus i de les empreses municipals. En cas contrari: “Ens preocuparia molt la seva decisió.”
“El que no pots fer és rebentar tots els ponts”, va remarcar la popular, que va dir “no entendre les presses” per prendre aquesta decisió i que li hauria agradat una “sortida més racional”. La regidora es va queixar especialment que els seus companys de partit s'assabentessin del trencament a través dels mitjans de comunicació, i ella, mitjançant una conversa al Parlament de Catalunya, poc després de dinar i als passadissos.
Respecte a les possibles ordres donades des de Convergència de Barcelona, Alegret va assegurar que per moltes directrius que donin, és un tema de seguretat de l'alcalde. “Si hem de garantir la governabilitat, què fem a l'oposició?”, es va preguntar Alegret, per després reiterar que no els ha donat “cap explicació”.
La regidora també va subratllar: “Si el preu que ha de pagar el PP per defensar la unitat d'Espanya és l'expulsió del govern de Reus, ho assumim.”
Pel que fa a la resta de grups municipals, tampoc s'entreveu, a priori, cap escenari d'entesa a curt termini. El portaveu socialista, Andreu Martín, va afirmar que “en aquest moment, no hi ha cap mena de complicitat, més que amb CiU amb el mateix alcalde”. Per la seva banda, el portaveu d'Ara Reus, Jordi Cervera, va afirmar que Pellicer els ha menystingut. No obstant això, va assegurar: “No serem rancorosos, no mirarem al passat” i hi va afegir que el seu partit aprovarà les mesures que considerin positives per a la ciutat.
Per últim, fonts de la CUP van indicar que la relació amb l'alcalde ha estat “gairebé nul·la”. “Només hem parlat amb ell quan ens ha trucat i quan hem demanat informació o documentació no ens ha donat resposta.” Tenen clar que no arribaran a cap mena de pacte amb Pellicer, entre altres coses perquè tampoc sumarien per tenir majoria absoluta.
Una situació que es repeteix
La decisió de Pellicer complica –i de quina manera– el final de l'actual mandat a CiU, que amb només deu regidors queda lluny de la majoria. No és el primer cop que un grup governa en solitari l'Ajuntament de Reus, però sí que s'expulsa un soci de govern.
El desembre del 1984, els socialistes ja van quedar sols durant uns mesos quan ERC va abandonar el govern enmig d'agres retrets. Tràgicament, el dia que estava previst signar un nou pacte amb el PSUC-NE hi va haver el mortal accident de l'alcalde Borrell. Uns anys després, la fórmula del govern en minoria es tornaria a assajar durant l'últim mandat d'Abelló fins que CiU, i després ERC, s'hi van sumar.
Només amb el pas del temps se sabrà com s'acabarà gestionant l'actual govern en minoria de CiU. Es veurà si s'acaba imposant la generositat de l'antic aliat o les ferides mal curades de l'expulsat en el temps afegit.